Fiskvik og «tullingene» på Bylarm

- Jeg synes at Sæmund Fiskvik er en arrogant dritt, sa manager og Petre-mann Steinar Fjeld under det som må kunne karakteriseres som det verbale klimakset på helgas Bylarm-konferanse i Trondheim.

Og Fjeld talte nok for mange etter at Fiskvik hadde støyet bort sine tidvis intelligente tanker med forakt, pekefingermentalitet og «jeg vet best»-holdninger. Fiskvik, offisiell talsmann for de multinasjonale plateselskapene i Norge og kanskje platebransjens aller mektigste mann, hadde selvsagt rett når han under et av Bylarms seminarer påpekte at det ikke ligger noen motsetninger i å både satse på kommersielle popartister som Espen Lind og mer alternative rockeband. Han har også rett når han sier at det aldri har stått bedre til med norsk populærmusikk.

Men det blir langt verre når Fiskvik på en konferanse som samlet det som kan krype og gå av folk i og rundt musikkbransjen, gang etter gang reiser seg opp og skjeller ut folk som om de skulle være en lobotomert saueflokk. Han bruker en argumentasjonsteknikk som skremmer vannet av folk og som signaliserer at han er den eneste som vet hvor skapet skal stå. Med tanke på at musikk handler om å kommunisere med folk må det da være betenkelig for de store plateselskapene at de har en ambassadør som øyensynlig har slike skrale evner på området. Etter å ha blitt tatt så kraftig med buksene på knærne burde noen være kloke nok til å spandere et kurs i kommunikasjonsteknikk på Fiskvik.

Når det er sagt hadde Bylarm-konferansen blitt et grått sted å være uten kjeftesmeller som Fiskvik, Fjeld, Tom Skjeklesæther og Petres Marit Karlsen. I en bransje der det tydeligvis ikke kryr av folk med erfaring fra åpne debatter, er personligheter som dette tvingende nødvendig for å få opp temperaturen. Og meningsbrytninger må jo være noe av poenget med en slik konferanse. Bylarm 98 må ses på som et vellykket og inspirerende tiltak for det norske musikklivet. Neste år håper vi på enda større involvering fra artiststandens side. Lørdagens åpne demokonkurranse i Studentersamfunnet fungerte svært godt, og kveldens klart mest interessante band, Shaft, bør ha platekontrakt i god tid før Bylarm 99.