«Fittmyra» blir film

Svenske Mikael Niemis bok «Populærmusikk fra Vittula» er en gigantisk suksess. Boka har solgt rundt 100000 bare i Norge. Nå kommer filmen.

Ingen vet egentlig helt hvor mye boka til svensken har solgt totalt etter at rettighetene er solgt til 14 land.

Men i Sverige har boka satt ny rekord og er trykt i 750000 eksemplarer. I Norge har den gått i 58000 eksemplarer hos bokhandlere og Narvesen-kiosker over hele landet. I tillegg kommer et salg på i overkant av 40000 i Den norske Bokklubben, hvor boka også var hovedbok i november i fjor.

Bråk om filmen

Det er lenge siden de første planene om å lage film av boka ble lansert. Men opplegget strandet i sommer etter lang tid med bråk rundt prosjektet. Den offentlige støtten til filmen ble trukket tilbake, etter at det kom fram at noen hadde skrevet under med falsk underskrift da søknaden om pengestøtte havnet hos det svenske filminstituttet.

Den første regissøren trakk seg fra samarbeidet med produsenten Joachim Stridsberg, men denne uka var en ny regissør på plass. Reza Bagher, som laget filmen «Vinger av glass» (2000), starter filmingen i juni 2003.

Klar i 2004

Filmen skal koste 20 millioner kroner å lage, og får sannsynligvis premiere under filmfestivalen i Göteborg i 2004.

- Det kommer til å bli tøft, ettersom det er så mange som har lest boka og har ulike oppfatninger om hvordan filmen bør være. Men jeg må slippe respekten for boka og gjøre filmen på en måte som jeg tror på, sier Reza Bagher til Expressen.

Svensk rekord

At boka har solgt 750000 i Sverige, regnes som helt utrolig, og er sannsynligvis svensk rekord. Niemis forlag, Nordstedts, er over seg av glede.

- Det må være rekord i svensk forlagshistorie at ei bok har solgt så mye på så kort tid. Og den selger fortsatt bra. Det er helt merkelig. Det er rundt 2,5 millioner husstander i Sverige, hvilket betyr at hvert tredje svenske hjem har boka, sier redaktør hos Nordsteds Förlag Håkan Josephson til Dagbladet.

Rundt halvparten av bøkene er solgt i pocketutgave, et marked som har vokst seg stort i Sverige de siste åra.

Flaks for Pax

I Norge er det lille Pax forlag som har rettighetene til «Populærmusikk fra Vittula». Salgstall opp imot 100000 er ikke daglig kost for forlaget, som er særlig kjent for å utgi fag- og samfunnslitteratur. Sjefredaktør Birgit Bjercker stolt over suksessen.

- De svenske tallene er helt vanvittige. Men for oss går det også strålende. Dette er enorme tall for oss, og rett og slett en gigantisk suksess.

- Hva betyr dette for et lite forlag som Pax?

- Penger, selvfølgelig. Men dette viser at også vi kan selge bøker, selv om vi er kjent for en noe tyngre profil. Vi har vel ikke vært i nærheten av dette før, selv om Arundati Roy også solgte bra for noen år siden, sier Bjerck.

Hun påpeker at pocketvarianten av Niemis bok selger svært bra - i bokhandeltallet på 58000 er pocketbøker inkludert.

- Det er en ny pocketgenerasjon blant bokkjøperne, sier Bjerck.

Da bokas rettigheter skulle selges til Norge, ble det budrunder mellom to forlag, og Pax vant. Men Bjerck sier at grunnen til at hun valgte boka, var at hun likte den.

- Den er knakende god, og i tillegg var det et personlig element, ettersom jeg selv kommer fra grensetraktene mellom Norge og Finland. Men den har jo bred appell utover det. Det har blitt en kultroman som appellerer til alle generasjoner.

<B>FITTMYRAS STEMME: </B> Mikael Niemi har skrevet ei bok som står i bokhylla i hvert tredje svenske hjem. Neste år starter innspillingen av «Populærmusikk fra Vittula» som ventes ferdig i 2004.