Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fittstim» mot gubbene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har fått tak i én av de 175 «Fittstim»-bøkene som ble utsolgt på få timer i Norge.

- Bare se på coveret. Mannfolk blir provosert av trusebildet og den hårete bikinikanten. Damer derimot veit at det er sånn vi egentlig ser ut.

Cecilie Asker var tretten år første gang hun kalte seg feminist.

- Jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake og være fjorten år med den selvtilliten og kunnskapen jeg har i dag. Da ville jeg blant annet vært mye bedre på trommer, sier hun.

Egen blekke

Hun er redaktør for musikk-fanzinen Girlsville, jusstudent, musikkanmelder i Elle og trommis i to band. Rebelettes og The Laundrettes. Og ja - begge er «jenteband».

- Språket er en del av likestillingskampen: Ta de farlige ordene tilbake. Den dagen ingen trenger å si jenteband lenger, er det et tegn på full likestilling. Sånn er det med «Fittstim» også, mener Cecilie.

Hun registrerer at feminisme er blitt trend, men er dypt uenig i at feminismen er «vekket til live» igjen:

- Feminismen har ikke vært død i tjue år, det er bare middelaldrende menn som ikke har lagt merke til den.

Asker følger opp med et varmt forsvar av 70-tallsfeminismen. Den som forandret lovene og reglene. Dagens feminister derimot, må jobbe med holdninger - noe som kan være mer intrikat.

Smart-feminist

Hun er vant til å tråkke rundt i manneland - etter mange år med lagsport, politikk og banddrift. Hun mener at det beste med «Fittstim» og «den nye feminismen» er at den snakker til unge jenter:

- I alle år har intellektualiseringen gjort feminismen utilgjengelig for 14-åringene. Det er disse som trenger å få åpnet øynene sine. Selv har hun formulert sin egen «smart-feminisme» etter noen år i musikkmiljøet:

- Ingen må kalle oss sjarmerende, artige eller fulle av sjarm. Det sier man om trubadurer og sirkus. Og i hvert fall aldri om et gutteband, uansett om det stinket aldri så jævlig. Det er det ungjentene nå må skjønne:

Man må bli feminist så tidlig som mulig. Det er da man får uttelling for det.

STOLT FEMINIST: -Hadde jeg hatt like mye makt som menn alltid har hatt, ville jeg også selvfølgelig vært livredd for å miste den, sier Cecilie Asker.