Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fittstimen til Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentene bak den svenske boka «Fittstim» vokste opp i den tro at de og gutta hadde like valg. Bare for å finne ut at likestillingen i realiteten ikke har kommet et museskritt videre under postfeminismen. Snarere tvert om. Boka, som solgte ut førsteopplaget på 10000 eksemplarer på fire dager, tar et krast oppgjør med illusjonen om det likestilte samfunnet. Den er skrevet av 18 jenter i 20-årene, og handler om hvordan det egentlig er å vokse opp i skyggen av postfeminisme, seksuell frigjøring og dobbeltarbeidende mødre.

  • «Fittstim» forteller gjennom personlige historier hvordan den svenske hverdagen fortoner seg - i virkeligheten. I skolegården, på idrettslaget, i venninnegjengen. Forfatterne viser hvordan samfunnets tvetydige budskap har skapt en schizofren forestilling om hvordan unge piker skal te seg om det skal gå dem vel her i livet. Jenter skal vise følsomhet, men ikke være overfølsomme. De skal være smarte, men ikke geniale. Sporty, men ikke maskuline. Slanke, men ikke spinkle. De skal spille på sex, men må finne seg i å bli kalt «madrasser» om de nyter for mye av det. En av forfatterne, Paula McManus, skriver: «Jag tror att själva grejen med kvinnlighet är att vara lagom allting. Aldrig för mycket eller för lite. Lite som en biff. Inte för blodig, inte för genomstekt. Perfekt. Varför kan man inte bara få vara som man är och ändå vara kvinnlig?»
  • Spørsmålet er betimelig. Etter at rødstrømpene forlot slagmarken, har debatten om den moderne kvinnen vært preget av Gucci-feminister som slår seg til ro med glossy ukebladsberetninger om hvor langt vi har kommet, hvor flinke vi har blitt, og hvordan vi bør legge håret i påvente av løsningen: den androgyne mannen. Talskvinner som vår hjemlige Henne-redaktør Ellen Arnstad har fungert som den rene antitesen til 70-tallsfeminismen. Men nå er det nok. Utålmodige fittstimere samler ikke på glansbilder, og de finner seg ikke i at likestillingen har gått i stå. De har vekket Sverige, og reaksjonene tyder på at svenskene ble tatt på senga.
  • Nå står Norge for tur. Feminismen skal revitaliseres, og vekkelsen er i gang. Som en av forfatterne skriver: «Jeg skulle ønske at jeg ikke var feminist. Det hadde vært så mye enklere da. Men har man en gang sett virkeligheten, går det ikke an å slutte å se den.»

Onsdag kommer «Fittstim»-redaktørene til Norge.