Fjasete advokat-krim

BOK: Noen som lurte på hvordan det gikk med Frøken Detektiv? Jo, hun ble voksen og utdannet seg til advokat. Man skulle ihvertfall tro at Nancy Drew var inspirasjonskilden for Mary DiNunzio, den fnisende hovedpersonen i Lisa Scottolines åttende roman på norsk.Scottoline kalles «den kvinnelige John Grisham», og sjelden har jeg hørt et mer tvilsomt kompliment om en forfatter - det kan like utmerket forveksles med en advarsel. Det burde ihvertfall «Middag med en morder» utstyres med, her har vi å gjøre med en fjasete fortelling hvor det lille som er av spenning må graves fram fra et grøtete plott fullt av dårlig humor og liksom-uskyldig dialog.

Italienere

Nær sagt som vanlig i dårlige krimbøker er historiens kjerne både spennende og interessant. Lisa Scottoline har basert seg på sine egne forfedres opplevelser som italienske immigranter i USA, og den nedverdigende behandlingen de der fikk under andre verdenskrig. Da havnet flere tusen italienske menn i interneringsleirer, fordi de kunne utgjøre en fare for rikets sikkerhet - uten at myndighetene tenkte over at sønnene til mange av de «fiendtlige utlendingene» kjempet i det amerikanske forsvaret.

Dødsbo

«Middag med en morder» handler om hva som skjedde med Amadeo Brandolino, som døde i en interneringsleir i 1942, mer enn 60 år etter skal advokat Mary DiNunzio prøve å finne ut hva som skjedde, på vegne av dødsboet. Og det kan også de som orker å slite seg gjennom side etter side med prosa av denne sorten:«Slo noen deg da du var i Montana?»«Nei, det var en hest.» «Jeg ble sparket av en hest.»I tillegg hjelpes Mary på veien av så mange usannsynlige tilfeldigheter og gjetninger at det ikke akkurat hjelper på historiens troverdighet. Og det er faktisk synd, for det er en ålreit spenningshistorie gjemt dypt, dypt der inne bak alt det hjelpeløse språket.