Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fjelds beste

På fanget til Jonas Fjeld sitter de to som betyr mest for ham akkurat nå, vesle Sigve og Carly Maria. En tredje «baby» ser dagens lys i morgen, «Jonas Fjelds beste» med en bonus-cd på engelsk.

44 år gammel ble Jonas far for første gang. Sigve er nå blitt to år gammel, mens Carly Maria er ni måneder.

- Det var greit at det ikke skjedde før nå. Jeg var ikke moden før, sier Jonas tørt.

- Musikerlivet krever mye av deg. Som regel er veien oppover et helvetes slit. Nå føler jeg meg trygg musikalsk. Jeg har lagt av meg en del nykker og prestasjonsangst. Jeg trives i hverdagen, sier Jonas, som deler tida mellom studiojobbing og samvær med ungene. Han føler seg privilegert som kan oppleve dem hele dagen.

- Jeg nyter det. Det er bare én gang i livet du kan gjøre noe sånt, sier Jonas.

Nytt uttrykk

Han har aldri likt samleplater, men «Jonas Fjelds beste» er ikke som andre samlinger.

- I 1994 kom jeg plateselskapet i forkjøpet da jeg ga ut en live-cd. Siden jeg nå fikk et budsjett til å gjøre det på min måte, føltes det riktig å gjøre det. Jeg har lagt ned en masse jobb i plata, sånn at jeg orker å høre på den sjøl, sier Jonas.

- De låtene jeg ikke var fornøyd med har fått ny sang og nytt kor. Det var moro å gi dem et nytt uttrykk.

Han har konsentrert seg om låter fra de siste ni årene, nesten utelukkende med egen musikk og tekst av Ole Paus. Unntakene er duetten med Hilde Heltberg fra 1983, «Når vi deler alt», som ikke har vært tilgjengelig på lenge, «The Bells Are Ringing For You Now» fra 1985 og en låt fra debutplata til Danko Fjeld Andersen.

- Jeg syntes ikke det var riktig å ta med tingene fra tida med Jonas Fjeld Rock'n Rolf Band. Det er så lite meg.

Engelsk plate

Mange, ikke minst i USA, har spurt om han har spilt inn noe på engelsk.

Det har han gjort, men det låter veldig forskjellig fra det han gjør nå. I 1994 begynte han derfor å pusle med «Voice On The Water», som består av både engelskspråklige versjoner av «Texas Jensen» og «Nå er kvelden her» og nye låter.

Plateselskapet ville gi den ut som egen plate, men Jonas fikk overtalt dem til å legge den med som bonus-cd på de 10000 eksemplarene.

- Jeg skulle gjerne sett at den var med på alle, men det blir dessverre for dyrt. Så får vi heller gi det ut på vanlig måte seinere, sier han.

Turné

Jonas var sterkt delaktig i Eric Andersens kritikerroste plate «Memory of the Future». Seinere i år håper han å starte innspillingen av en ny trioplate med Rick Danko og Andersen, men først reiser han på norgesturné. Sammen med et lite band skal han fra 3. mars besøke 19 steder.

Den første turneen med «To rustne herrer» førte til revy på ABC-teatret, ny turné med revyen, ny revy og ny turné.

- Det var aldri meningen at det skulle bli en suksess, men så tok det bare helt av, sier Jonas og rister på hodet.

- Vi sluttet på topp. Det var jævlig moro, men det var sunt for både oss og publikum at vi tok en pause. Så får vi se hva som skjer. Nå er det moro å spille med band igjen og lage nye versjoner av låtene, sier Jonas Fjeld.

BARN OG NY PLATE: Jonas Fjeld deler tida si mellom jobbing i kjellerstudioet hjemme på Konnerud og de to barna Sigve og Carly Maria.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media