ENIGE: Helseminister Bent Høie (t.h.) og Knut Arild Hareide presenterte i dag en ny og langt bedre løsning på reservasjonssaken.
 Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ENIGE: Helseminister Bent Høie (t.h.) og Knut Arild Hareide presenterte i dag en ny og langt bedre løsning på reservasjonssaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Fjellet fødte ei mus

Etter et halvt års knallhard vurdering, har regjeringen bestemt seg for å endre én underskrift på ett skjema.

Kommentar

Det kunne gått så mye verre. Forslaget om reservasjonsrett for fastleger som Bent Høie for inntil to uker siden sto knallhardt på, ville vært en uthuling av abortloven og forverret situasjonen til de mest sårbare gravide kvinnene i Norge. De siste månedene har motstanderne av reservasjonsrett mobilisert til rekordstore demonstrasjonstog på kvinnedagen, rekordmange høringsuttalelser i saken og den så langt definitivt vanskeligste saken for regjeringen å håndtere. Da helseministeren 25. april fortalte at de droppet forslaget og forhandlet med KrF om en annen løsning, brøt jubelen ut hos mange. (Seinere samme dag slapp regjeringen forøvrig nyheten om at de ikke ville møte Dalai Lama.) Både undertegnede og andre holdt likevel jubelen litt tilbake, i påvente av den nye løsningen.

Nå kan vi imidlertid puste lettet ut. Den nye avtalen er i virkeligheten en full retrett. Det blir ingen reservasjonsrett for fastleger, av noe slag eller for noe tema. Dagens praksis med ulovlig reservasjon blir strammet inn. Det presiseres at såkalte felleslister for fastleger ikke skal være grunnlag for å fordele uønskede oppgaver mellom fastleger, kun demme opp for fravær eller bedre kvaliteten på helsehjelpen. Kommunenes oppfølgingsansvar blir tydeligere. Helsetilsynet skal ettergå at kommunene følger opp dette ansvaret. Abortloven fredes. Et nytt, grønt telefonnummer for uønskede gravide blir opprettet. Sykehusenes mottak og tilbud til abortsøkende kvinner skal kvalitetssikres og styrkes. Forslaget sendes ut på høring i juni og skal tre i kraft allerede ved nyttår.

Likevel var KrF-leder Knut Arild Hareide både sterk, klar og smilende på dagens pressekonferanse sammen med Bent Høie. Ordningen er nasjonal. Og fastlegene slipper å henvise til abort. Nå skal de nemlig ikke lenger signere på skjemaet kalt «begjæring om svangerskapsavbrudd». De skal «bare» informere kvinnen om hvor langt hun er på vei, om mulighetene for abort, og om den hjelpen samfunnet kan tilby gravide kvinner i en vanskelig situasjon. Og sende kvinnens krav om abort til spesialisthelsetjenesten - altså slik som de gjør i dag.

KrFs nye seier er at det også skal settes ned et utvalg. Utvalget skal utrede hva samvittighetsfrihet er, hva det betyr i norsk arbeidsliv og hva samvittighetsfrihet kan bety i jobber i politi, domstoler og barnehager. Utvalget skal jobbe et år eller to, før det skal levere en såkalt NOU, en offentlig utredning. Deretter vil ethvert forslag til politiske konsekvenser blir vurdert på vanlig vis. Det finnes som kjent intet politisk problem som er for stort til å bli begravet i et utvalg. Denne gang er bare å rope hurra for regjeringens gjennomføringskraft.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.