- Fjern bildet!

Låramputerte Inger Groven (53) krever at galleriet fjerner Odd Nerdums «Pissing Woman» fra utstillingen. Hun synes bildet ikke er noe annet enn ren menneskeforakt - og på alle måter vondt å se på, ikke minst for mennesker som selv har amputert.

- Ikke provosert

I går besøkte den låramputerte kvinnen utstillingen for å se på bildet som den gamle skolekameraten Odd Nerdrum har laget. Hun ble ikke mindre provosert da hun med egne øyne fikk se det mye omtalte «Pissing Woman», som stilles ut i Galleri Ericson i Oslo.

- Galleriet må få bort bildet! Odd Nerdrum har så mange andre gode bilder at det ikke er noen grunn til at dette skal henge her. Det eneste han oppnår er å støte folk, ikke minst folk som selv har amputasjoner. Dette er en hån mot meg og mitt handikap, sier Inger Groven til Dagbladet.

Ville ødelegge

Hun er langt ifra den eneste personen som er blitt kraftig provosert av den kjente kunstnerens bilde. Etter at Dagbladet skrev om saken onsdag har mange uttrykt sin vrede over bildet. Enkelte har overfor Dagbladet også meldt at de vil ødelegge bildet, men foreløpig har ikke galleriet hatt besøk av noen med slike hensikter. Galleriet var derimot ekstra oppmerksomme på de besøkende ved åpningen av utstillingen, bekrefter Barbara Ellingsen ved galleriet.

- Jeg vil ikke ødelegge bildet, selv om jeg synes det er et makkverk og bør fjernes. Jeg er bare lei meg. Jeg skjønner ikke hva Odd Nerdrum vil oppnå med bildet - og hvorfor han er så opphengt i amputasjon. Begynner han å bli fattig på ideer? Skjønner han ikke at han støter en del mennesker? Han kan da ikke gjøre dette bare for å provosere? spør Groven, som synes det er vondt å se på bildet.

- Det er nesten så jeg har lyst til å grine. Bildet er helt meningsløst.

Store traumer

I 1964 fikk Groven kreft i høyre beinet. Som 18-åring hadde hun valget mellom å dø - eller leve med ett bein. Selv har hun brukt år på å bearbeide alle traumene som kommer i kjølvannet av det å miste et lem.

- Det tar lang tid å forsone seg med at du har mistet en kroppsdel. Det tok flere døgn før jeg klarte å løfte på dyna - for å se at mitt bein faktisk var fysisk borte. Tapet, sinnet og sorgen vil du alltid slite med.

- Du vil med andre ord sensurere kunsten?

- Ja, når det utvises en slik menneskeforakt som dette her, så mener jeg det. Amputasjonen er én ting. Det andre er at dette hjelpeløse mennesket ligger i ekskrementer og pisser - og har et ansiktsuttrykk som er totalt hjelpeløst. Bildet hadde vært komplett om han hadde «amputert» brystene også. Hva vil han med dette? Hva får folk ut av å se på noe så meningsløst? spør Groven.

SJOKKERT: -Dette bildet er et makkverk og må fjernes. Jeg skjønner ikke hva Odd Nerdrum vil oppnå med bildet - og hvorfor han er så opphengt i amputasjon, sier låramputerte Inger Groven til Dagbladet.