Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fjern gallionsfiguren Horne

Horne er en likestillingsminister som mener vi har likestilling.

MINISTER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister i Erna Solbergs regjering siden 2013 og innvalgt på Stortinget fra Rogaland siden 2005.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MINISTER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister i Erna Solbergs regjering siden 2013 og innvalgt på Stortinget fra Rogaland siden 2005. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Det er 8. mars og vi hører setninger som: «Kvinner i Norge er jo likestilte». Solveig Horne ser ut til å være enig i dette. Det er ironisk, for hun er likestillingsminister.

Det første hun gjorde som minister var å kutte fedrekvoten fra fjorten til ti uker. I tilleggsproposisjonen til saken sto det at dette ville spare staten for om lag 35 millioner, fordi kvinner tjener mindre enn menn. Det var med andre ord forventet at kvinner, som følge av denne nyvunne «valgfriheten» rundt permisjon, ville ta ut størsteparten av fellesdelen.

Likestillingsmeldinga bekrefter bildet av en minister uten ambisjoner eller vilje til å ta tak i de strukturelle problemene. Det er for meg fullstendig ubegripelig at hun har brukt to år på en melding som nærmest bare er en oppramsing av utfordringer, uten konkrete tiltak som svarer til dem. To år! Kvinnebevegelsen kunne ha satt sammen ei slik liste i løpet av et lunsjmøte.

I oktober lanserte Horne sitt hovedprosjekt, en ny, sammenslått likestillings- og antidiskrimineringslov. I forslaget til ny lov har hun blant annet fjernet setningen «Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners stilling».

Hvis man tror at menn blir diskriminert i samme omfang og grad som kvinner, velger man å overse veldokumentert og systematisk forskjellsbehandling av kvinner og menn. En slik mangel på forståelse er alvorlig og forklarer fraværet av handling.

Solveig Horne er en gallionsfigur som glitrer i gull med sin fine tittel, men lik en gallionsfigur kan hun trygt fjernes uten at skuta endrer kurs. Hun er likestillingsminister, men hun er ikke en minister for likestilling.