- Fjern gatemusikantene

Gatemusikerne på Karl Johan driver de butikkansatte til vanvidd, hevder foreningen Gågatene Karl Johan. Nå vil de fjerne musikerne fra paradegata i åpningstida, men musikere og publikum protesterer.

- Setter farge på byen

Albrigtsen: - Utrolig forslag

- Musikken går de butikkansatte på nervene, både fordi musikken er svært høy og fordi de må høre de samme melodiene i time etter time. Det er særlig de fast ansatte som blir plaget, fordi de har sin arbeidsplass i Karl Johans gate hver eneste dag, sier Halgrim Thon, styreformann i Gågatene Karl Johan til Aftenposten Aften.

Sliter på nervene

Foreningen, som representerer gårdeiere og næringsdrivende i Karl Johans gate, har nå skrevet brev til byråd Olaf Stene, der de etterlyser tiltak mot musikerne.

Foreningen vil at det skal være forbudt å spille i gata mens butikkene er åpne.

Foruten at musikken sliter på nervene til de ansatte, framholder foreningen flere problemer med gitarene, trommene, fiolinene, panfløytene og sangen.

  • Flere butikker har vanskeligheter med å skaffe medarbeidere på grunn av støynivået inne i forretningene.
  • Den konstante musikken gjør lokalene mindre attraktive, og eierne taper leieinntekter.

- Mange av oss orker ikke mer av dette. Det er ikke mulig å få arbeidsro. Flere av oss må snart sykmelde oss. Gatemusikken fra Karl Johan har aldri vært verre enn den er nå, sier Eva Brustad, innehaver av Boutique 31, til Dagbladet.

- Vi sprer glede

Gatemusikantene på Karl Johan er rystet over at de nå forvises fra sitt stamsted.

- Det er vi som får folk til å strømme til Karl Johans gate. Det er ikke butikkene, sier Chicuca (29). Sammen med sine musikervenner spiller han cello, perkusjon og panfløyte for et oppstemt sommerpublikum.

- Vi sprer glede i to måneder. Butikkene har de resterende ti månedene, det kan ikke være så verst, sier Kjsikuy (34) fra Peru. Han synes det er leit at de butikkansatte ikke kan unne ham noen skarve sommermåneder, og får støtte av tilhørerne.

Nyter stemningen

- Dette hører definitivt med til Sommer-Oslo, nikker Helene Johansen (42), som har tatt med seg barna sine på byen for å nyte stemningen.

«Utrolig dumt», «skuffende» og «sjokkerende» er reaksjoner Dagbladet får fra turister som klumper seg sammen rundt gatemusikantene på Karl Johan.

Jim Pizza er regnet som en av veteranene i miljøet med sine 26 fartsår. Han tror ikke det er mange butikker som plages.

- Jeg pleier å flytte mye på meg. Det er nok noen butikkansatte som finner oss plagsomme, men langt fra alle, gliser amerikaneren.

- Hører med i gata

Butikksjef i Adelsten på Karl Johan, Janne Kornberg, har overhodet ingen problemer med gatemusikerne som hver dag spiller utenfor butikken.

- Musikerne oppfører seg veldig fint. De sperrer ikke trafikken inn til butikken, og forholder seg til reglene som er satt. Dessuten synes jeg musikerne hører med i gatebildet på Karl Johan, sier Kornberg.

- Helt enig! Turistene hadde trekt vekk, hadde det ikke vært for gatemusikerne, sier Per Åge Bye ved Tre Brødre.

Vil ikke stoppe livet

Heller ikke byråd Olaf Stene som vet at brevet fra foreningen ligger på hans pult når han kommer tilbake fra ferie, mener det er aktuelt å forby gatemusikerne på Karl Johan.

- Det blir ikke snakk om å stoppe livet på Karl Johan. Gata skal preges av det mangfoldet som den alltid kan by på, men selvfølgelig innenfor lovens rammer, sier Stene, som ikke vil uttale seg nærmere om saken før etter ferien.

EN DEL AV SOMMER'N:Kjsikuy og hans musikkvenner fra Peru sprer glede i sommer Oslo.