KOMMENTARER

Fjerne slektninger

OnklP er det nærmeste vi kommer Joachim Nielsen i dag. Forhåpentligvis er han litt som Rune Rudberg, også.

ONKLJOKKE: OnklPs nyeste plate med prosjektet De fjerne slektningene, viser slektskapet med med Joachim Nielsen enda tydeligere. Foto: Nina Hansen
ONKLJOKKE: OnklPs nyeste plate med prosjektet De fjerne slektningene, viser slektskapet med med Joachim Nielsen enda tydeligere. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Joachim Nielsen ville ha blitt femti år i år, 8. september. Bedrøvelig ungt, med tanke på at han allerede har vært død i snart 14 år. Karrieren hans hadde omtrent samme utvikling som helsa - det gikk nedover. Men kvaliteten holdt seg. Det var på de tre siste albumene, «Nykter», «Trygge Oslo» og «Billig Lykke» han for alvor vendte gatepoesien innover, som i «Mr. Ødelagt»: «Hvem er han som alltid tigger penger/ hvem er han du aldri kan stole på lenger/ hvem er han som våkner når det stenger/ hvem er han du virkelig ikke trenger lenger.»

Hvorfor sammenlikne en hardt prøvet, levende rapper med en tragisk rockeskjebne? Det er åpenbart, og har blitt nevnt av flere enn meg. Men det er ikke først og fremst det å leve et utmattende artistliv med dårlig økonomi og rus som er den tydeligste parallellen. Vi får håpe den nylig konkursslåtte OnklP er litt mer lik stayeren Rune Rudberg i så måte (for øvrig tidligere gjesteartist hos Jaa9 og OnklP). Nei, det er som tekstforfatter OnklP likner aller mest. Artister som vil lage festlåter, med blikket fra undersiden av samfunnet med humoristisk snert og vidd, er sjelden vare. Særlig når det kombineres med en eksistensiell tilnæring, selv om verken OnklP eller Jokke ville funnet på å si det på en så snobbete måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer