Fjerner 22. juli-kunst fra regjeringskvartalet

- Gir ansatte ubehagelig assosiasjoner.

R6:: Det nye Regjeringskvartalet - R6. Foto: Sondre Steen Holvik
R6:: Det nye Regjeringskvartalet - R6. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer

Kunsten til Vanessa Baird fjernes fra det nye regjeringskvartalet R6, melder NRK Kulturnytt.

- Den har gitt enkelte ansatte hos oss ubehagelige assosiasjoner til den 22 juli, sier Ole T. Andersen, ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgdepartementet til Kulturnytt.

Tre malerier av den annerkjente kunstneren Vanessa Baird ble bestilt til bygget i 2011. To av verkene er allerede levert og montert, og det er det tredje departementet nå ønsker at ikke skal leveres.

KORO som forvalter kunst i offentlig rom fjerner nå også de to verkene som allerede henger i regjeringsbygget finnes fordi de verkene tre må vises sammen.

- Det har vært forutsatt at verket er et verk som består av tre deler og som skal vises i samme kontekst. I og med at Helsedepartementet har stadfestet at de ikke ønsker å ta imot verket ser vi oss nødt til å ta det det ut for å kunne vise det i en annen kontekst som det var ment som, nemlig et helhetlig salmet verk, sier Svein Bjørkås, direktør i KORO til Kulturnytt.

Verkene til Baird ble påstartet før 22 juli, og er ikke ment å skulle assosieres med det. KORO ser nå etter andre steder å stille ut verket som en helhet.

- I denne saken har det ikke vært mulig å forene leveranse av dette kunstverket og hensynet til våre ansatte. Det er det vi har lagt til grunn når vi har bedt om at kunsten til helsedepartementet ikke leveres, sier Andersen videre.

KUNSTNEREN: Det er verker av kunstneren Vanessa Baird som fjernes fra regjeringskvartalet. Foto: Håkon Eikesdal
KUNSTNEREN: Det er verker av kunstneren Vanessa Baird som fjernes fra regjeringskvartalet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer