Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fjerner Baneheia-bilder

Kunstner Kate Pendry har i dag valgt å fjerne bildet av Baneheia-offeret Stine Sofie Sørstrønen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arrangøren bak ustillingen har i samråd med kunstneren nå valgt å plukke vekk bildene av offeret og morderen i Baneheia-saken fra den omstridte collagen.

- Det var kunsterens valg, fordi det i det store og det hele ikke var fundamentalt for utstillingen. Når saken så ble dekt slik i media, ble det veldig skjevt fokus, sier informasjonsansvarlig Andreas Langenes ved BIT Teatergarasjen i Bergen til Dagbladet.no.

- Hvis det ikke var fundamentalt viktig for utstillingen, er det ikke litt drøyt å se dette i ettertid?

- Nei.

- Hadde morens utspill noe å si for beslutningen?

- Ja, selvfølgelig.

- Hva menes med «tabloidjournalistikkens feige journalistikk?»

- Det er Kate Pendrys ord, så da må du ta kontakt med henne.

- Men hun vil jo ikke komme med ytterligere kommentar?

- Nei, det stemmer, Langenes og henviser til informasjonsmateriell om utstillingen.

Fikk sterke reaksjoner

Utstillingen har vakt sterke reaksjoner etter at moren til Stine Sofe Sørstrønen gikk ut i media og fortalte hva hun følte om at hennes avdøde datter ble brukt på en slik måte.

- Dette er helt forferdelig. Det skal en del til for å vippe meg av pinnen, men dette gjorde akkurat det. Det er veldig vondt å se Stine Sofie brukt på denne måten og i en slik sammenheng, sa Austegard til Agderposten.

Hun er også opprørt over at kunstneren ikke tok seg bryet å kontakte henne på forhånd. Også datterens ene drapsmann, Jan Helge Andersen var avbildet i installasjonen som åpner i BIT Teatergarasjen i Bergen onsdag.

- Vil utfordre fordommene

Hvem er god og hvem er ond? Det er temaet når Kate Pendrys innstallasjonsforestilling «Tales From A Wicked Child» åpner ved Utstillingen viser bilder av 50 kjente personer som barn. Pendry oppfordrer publikum til å gjette hvem som ble gode, hvem som ble onde, og hvem som ikke fikk vokse opp i det hele tatt. Blant disse er Adolf Hitler, Charles Manson - og Stine Sofie og en av hennes drapsmenn - Jan Helge Andersen.

Pendry har uttalt at «media demoniserte drapsmennene i Baneheia-saken». Og at hun ønsker å «utfordre fordommene» hun mener media skaper hos folk.

- Tre av disse barna ble myrdet. Fem av disse barna drepte andre barn. To av dem vokste opp til å bli berømte mennesker...og to av dem vokste opp til å bli normale...akkurat som deg og meg. Kan du fortelle meg hvem som er hvem, spør Pendry på nettsiden til IT Teatergarasjen.

Trekker bildene

Da Dagbladet.no omtalte saken tidligere fredag, uttalte informasjonsansvarlig Andreas Langenes at det ikke var aktuelt å fjerne bildene. Men også at de var i dialog med kunstneren om temaet.

I ettermiddag har de endret mening. I pressemeldingen heter det:

«Denne installasjonen/performancen er IKKE om Baneheia-saken. Den er om barndom - noe som tilhører oss alle.

De siste dagenes reaksjon på inkluderingen av et spesifikt bilde, forskyver fokuset fra kunstprosjektets egentlige hovedtema.

Det må også noteres at et subsidiært tema i «Tales From A Wicked Child» er den tabloide pressens «feige» journalistikk.

Under disse omstendigheter har kunstneren valgt å fjerne TO bilder fra installasjonen.

1. Stine Sofie Sørstrønen

2. Jan Helge Andersen

Utover dette har kunstneren ingen kommentar.

<B>FJERNES:</B> Bildet der morderen og drapsofferet fra Baneheia vises, er trukket fra utstillingen i Bergen. Her viser vi et utsnitt av de andre bildene som fortsat er med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!