Fastmonterte seter:

Fjerner «idiot-regel»: - Gode nyheter

Regjering fjerner den omstridte regelen om fastmonterte seter.

GLAD: Staysman er glad regjeringen har fjernet kravet om fastmonterte seter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GLAD: Staysman er glad regjeringen har fjernet kravet om fastmonterte seter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

- Dette er gode nyheter, sier Stian «Staysman» Thorbjørnsen til Dagbladet.

Siden november har kultursektoren vært rammet av regelen om fastmonterte seter. Den har gitt kulturscener med fastmonterte plasser muligheten til å ha 200 personer i publikum, mens de uten har måttet nøye seg med å ha 10, 20 eller 50 publikummere. Tiltaket har blitt kritisert av kultursektoren for å mangle helsefaglig begrunnelse, og for å ikke ta hensyn til ulike aktørers seriøsitet.

NÅ BLIR DET SLIK: Nå kan det være inntil 100 personer innendørs der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser. Foto: Heiko Junge / NTB
NÅ BLIR DET SLIK: Nå kan det være inntil 100 personer innendørs der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Fredag fjerner regjeringen kravet.

- Vi går vekk fra dette. Vi lager et likere regelverk for alle typer lokaler, selv om vi fortsatt fraråder fra arrangementer som tiltrekker folk fra ulike kommuner, sier Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) under fredagens pressekonferanse.

Fra tirsdag kan det være like mange deltakere på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser som har vært tillatt på arrangementer med fastmonterte seter. Regjeringen har derimot satt en ny maksgrense på 100 personer. Det betyr at det kan være inntil 100 personer innendørs der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.

- Det betyr lettelser for noen, innstramminger for andre, fortsetter Ropstad.

- Gode nyheter

Thorbjørnsen sier at den nye regelen vil gjøre det mye enklere for artister og musikere.

- Det gjør det betydelig enklere for mange av oss artister å få gjennomført konserter. De eneste konsertene jeg har fått gjennomføre oppi denne pandemien er jo nettopp konserter, sommeren 2020, hvor det var mulig med 200. Det var for mange av oss en slags smertegrense. Nå er det jo hvert fall noe stimuleringsordninger og greier, sier Staysman.

TØFFE TIDER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at de neste to månedene kan bli de tøffeste under hele pandemien. Video: Dagbladet. Foto: NTB. Vis mer

Artistkollega Maria Mena fikk nyheten midt i sin egen bursdagsfeiring.

- Jeg er selvfølgelig glad for alt som gjør at jeg kan gjøre jobben min. Jeg savner den mer enn jeg tørr å tenke på, sier Mena til Dagbladet.

- På høy tid

Sølvi Rolland, teatersjef ved Ole Bull Scene i Bergen, er en av mange som har vært rammet av stolregelen. Ole Bull Scene har i lang bare hatt 10 personer i publikum, mens Den Nationale Scene, 100 meter bort i gata, har fått ha 200 publikummere fordi teateret tilfredsstiller kravet om fastmonterte seter. Rolland har blant annet kalt regelen «den mest idiotiske noensinne»

Nå jubler teatersjefen.

- Det var på høy tid og jeg er glad for at vi har blitt hør. Det er ikke tvil om at dette har blitt jobbet med. Dette er et steg i riktig retning, sier Rolland til Dagbladet.

Det er daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, helt enig i. Dagbladet har ved flere anledninger intervjuet Østerdal om stolregelen, som hun blant annet har beskrevet som «en stollek på overtid».

- Dette er svært gode nyheter, og det er gledelig å se at Helsedirektoratets anbefaling er helt i tråd med kulturbransjens innspill. Nå opplever vi endelig å bli tatt på alvor som profesjonelle aktører, sier Østerdal til Dagbladet.

- Det er skuffende at regjeringen innfører et maksantall på 100 for arrangementer, men det er likevel ikke overraskende ut fra hvordan situasjonen er beskrevet den siste tiden. Neste skritt mot gjenåpning er å øke, og ikke minst, differensiere antallsbegrensningene. Vi må i større grad legge til rette for at lokaler utnyttes bedre, samtidig som smittevernet opprettholdes, fortsetter Østerdal.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer