Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
STOR INTERESSE: Den polske filmen «365 Days» har fort havnet på topplista over de mest sette filmene på Netflix. Nå både hylles og kritiseres den. Video: Netflix / Rød Løper Vis mer

Fjerner ikke gråsone-film

Anklages for å romantisere menneskehandel og voldtekt.

Ingen hadde nok trodd at et erotisk drama fra Polen skulle bli sommerens store film-snakkis. Nå ligger «365 Days» an til å bli en av årets mest sette på Netflix.

Filmens beskrivelse på strømmetjenesten lyder slik: «en kvinne blir offer for en dominerende mafiaboss, som kidnapper henne og gir henne ett år på å forelske seg i ham». Den er anbefalt for seere fra 16 år i Norge, og er basert på en roman ved samme navn. Filmen inneholder en rekke grove sexscener, og er mye omdiskutert i sosiale medier for å framstille et forhold i gråsonen da den kvinnelige hovedfiguren blir holdt til fange mens romansen utvikler seg.

Dominerende: Michele Morrone spiller filmens mannlige hovedrolle.
Dominerende: Michele Morrone spiller filmens mannlige hovedrolle. Vis mer

I forrige uke avslørte Michele Morrone, filmens mannlige stjerne, at en oppfølger er på vei. Filmen er i skrivende stund den tredje mest sette tittelen på Netflix i Norge.

Ble kidnappet og dopet ned

Filmen har mottatt kraftig kritikk fra flere hold. Sangeren Duffy krever i et åpent brev filmen fjernet, og startet en underskriftskampanje som så langt har fått over 65 000 underskrifter. Tidligere i år sto hun fram med sin historie, hvor hun fortalte at hun ble dopet ned, kidnappet og voldtatt. Hendelsen skal være årsaken til at hun forsvant fra offentligheten etter andrealbumet «Endlessly» fra 2010, og siden har vært gjennom årevis med terapi. Duffy mener at «365 Days» glamoriserer og rosemaler menneskehandel, voldtekt og kidnapping:

- «Ingen burde se på dette som underholdning, og det bør heller ikke beskrives som det, eller bli kommersialisert på denne måten», skriver hun i brevet.

- Bruk voksenfilter

En talsperson for Netflix ønsker ikke å svare direkte på kritikken, men uttaler til den britiske avisa The Guardian at "kundene kan selv velge hva slags innhold de ønsker å se gjennom å tilpasse innstillingene for voksenfilter, og ved å fjerne enkelttitler de føler er upassende".

Også i USA har filmen vært en stor hit, og ligger an til å bli en av de mest sette filmene denne sommeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!