Fjerner ordet «nigger» fra «Huckleberry Finn»

Ny utgave skaper debatt.

RASISTISK? Mark Twains «Huckleberry Finn», om den unge gutten Huckleberry Finn og hans reise nedover Missisippi sammen med den rømte slaven Jim, blir av mange regnet som en av verdens første antirasistiske romaner. Men mange av ordene i boka fra 1884 blir i dag regnet som svært rasistiske. Foto: FRA BOKA, VIA GUTENBERG.ORG
RASISTISK? Mark Twains «Huckleberry Finn», om den unge gutten Huckleberry Finn og hans reise nedover Missisippi sammen med den rømte slaven Jim, blir av mange regnet som en av verdens første antirasistiske romaner. Men mange av ordene i boka fra 1884 blir i dag regnet som svært rasistiske. Foto: FRA BOKA, VIA GUTENBERG.ORG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mark Twains «Huckleberry Finn» (1884) er en populær klassiker, og regnes som en av verdens første antirasistiske romaner. Like fullt har den flere ganger blitt nevnt som eksempel i debatten om rasistiske ord og uttrykk i eldre litteratur.

Ordet «nigger» forekommer nemlig hele 219 ganger i boka, ifølge New York Times.

Nå vil et amerikansk forlag fjerne rasisme-stempelet en gang for alle. Publishers Weekly var først ute med nyheten om at forlaget NewSouth Books planlegger å gjenutgi boka i en samleutgave sammen med forløperen «Tom Sawyer».

Ble ikke brukt i skolen I samarbeid med Mark Twain-ekspert Alan Gribben har de fjernet alle «nigger»-ordene og erstattet dem med «slave». I tillegg har slangordet «injun» blitt erstattet med «indian» (no.: indianer).

Gribben sier til avisa at han fikk ideen til prosjektet da han ble involvert i et større leseprosjekt for skoleelever i delstaten Alabama, der «Tom Sawyer» hadde blitt plukket ut. N-ordet forekommer også i «Tom Sawyer», men ikke på langt nær like ofte som i «Huckleberry Finn».

Gribben fikk høre av flere barneskolelærere at de gjerne skulle ha brukt begge Mark Twain-bøkene i undervisningen, men følte at de ikke kunne gjøre det mer, på grunn av de rasistiske ordene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer