Fjernet «håndtakene» til Sarkozy

Magasin gjorde presidenten slankere. Se bildebevis!

(Dagbladet.no): Det blir sjelden noen nyhetssak om et magasin retusjerer bort kviser, gjør tenner hvitere og lår litt tynnere når de behandler bilder av en modell.

Noe mer oppsiktsvekkende er det når magasinet slanker et lands president. Det var nettopp det Paris Match gjorde da de fjernet «håndtakene» til president Nicolas Sarkozy, og manipuleringen får nå stor oppmerksomhet i Frankrike. Bildet av presidenten ble tatt da Sarkozy padlet kano med sønnen Louis (10) på ferie i USA.

- Noe slikt kunne ikke skjedd i Norge. Vi har aldri endret på kroppsfasongen til norske politikere, sier Elle-redaktør Signy Fardal til Dagbladet.no.

Plaget presidenten

Triksingen ble avslørt av ukesmagasinet L\'Express, men Paris Match legger seg på ingen måte flate for fotobeviset.

De hevder slankingen skjedde da bladets fotoansvarlige forsøkte å gjøre noe med lyset på bildet.

- Denne korreksjonen fikk en større effekt enn vi hadde regnet med da bildet kom på trykk, sier magasinet ifølge BBC.

Flere fotografer fulgte Sarkozy under hans USA-ferie, noe han likte dårlig. Da en fotograf fra Associated Press forsøkte å ta bilder av presidenten på hans luksusyacht, ble han skjelt ut etter noter, skriver The Guardian.

ORIGINALBILDET: Bildet viser en ganske normal 52-åring på kanotur med sønnen. Her kan du se hvordan han ser ut etter en runde i bildebehandlingsprogrammet til Paris Match. Foto: SCANPIX/REUTERS
ORIGINALBILDET: Bildet viser en ganske normal 52-åring på kanotur med sønnen. Her kan du se hvordan han ser ut etter en runde i bildebehandlingsprogrammet til Paris Match. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Bruker de fineste bildene

Signy Fardal understreker at det er forskjeller på bildebruken i nyhetspublikasjoner sammenliknet med magasiner.

- Hvis vi tar bilder av en person som har en stor kvise på haka, så retusjerer vi. Papiret vi trykker på kan være ganske nådeløst, så vi jobber mye med lys og makeup, og om vi har bilder av kjente mennesker velger vi alltid det mest flatterende, sier hun.

Men de endrer ikke på kroppsfasongen, med mindre motivet er av en modell.

- Jeg ville heller aldri gjort en politiker tynnere eller lengre om han eller hun ba om det selv. En slik forespørsel har vi aldri fått.

AVSLØRTE JUKSET: Nyhetsmagasinet L\'Express.