Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fjernet «metoo-scene» fra «Toy Story 2»

En scene der Stinky Pete oppfører seg upassende mot to Barbie-dokker er blitt fjernet fra Disney-filmen.

FJERNES: Denne scenen blir ikke lenger å se i nye utgivelser av «Toy Story 2». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En scene fra «Toy Story 2», som forestiller et «metoo-scenario» fra Hollywood, er blitt klippet vekk fra siste utgivelse av den populære Disney-filmen fra 1999.

Disney har i år gitt ut de tre første «Toy Story»-filmene på nytt i 4K-kvalitet. I «Toy Story»-filmene og flere andre Pixar-filmer har det ofte vært vist «tabbeklipp» rett etter rulleteksten.

Akkurat som i enkelte vanlige filmproduksjoner, viser også disse klippene scener der de animerte karakterene «glemmer replikkene», tuller med hverandre eller snakker inn i kamera - som om de var ekte skuespillere.

image: Fjernet «metoo-scene» fra «Toy Story 2»

Ofte blir de små snuttene brukt til å gjøre narr av filmindustrien. Men i den aller nyeste utgivelsen av «Toy Story 2» er det en helt spesifikk scene som mangler.

Flørter med Barbie-dokkene

Scenen som er blitt klippet vekk, viser den animerte figuren Stinke Petter (Stinky Pete) som flørter freidig med to blonde Barbie-dokker på bakrommet (i en leketøyseske). Han lover blant annet å gi dem tips om hvordan de skal være skuespillere.

- Jeg er sikker på at jeg kan skaffe dere en rolle i «Toy Story 3», sier den animerte karakteren, og stryker den ene Barbie-dokka på hånda.

Scenen er et spill på et kjent fenomen innen underholdningsindustrien i Hollywood, der noen menn med makt prøver å få sexhandlinger i bytte mot å løfte kvinnens karriere på et eller annet vis.

Dette fenomenet ble imidlertid satt på dagsordenen etter at metoo-bevegelsen skjøt fart i 2017, og spesielt etter anklagene mot filmmogulen Harvey Weinstein.

IKONISKE SCENER: I denne offisielle traileren av «The Lion King» får vi et gjensyn med de gamle, klassiske «Lion King»-scenene. «The Lion King» har premiere 19. juli 2019. Video: Walt Disney Studios Vis mer

Beklaget til kolleger

At scenen var blitt fjernet, var det først brukere på nettforum som Reddit som påpekte. Deretter plukket nettstedet Rerelease News det opp, og omtalte det tidligere denne måneden. De mener det er tydelig at klippet er utelatt med hensikt, ettersom alle de andre klippene fremdeles er med i den nyeste utgivelsen.

Mannen bak «Toy Story», John Lasseter, tok selv ut en seks måneders lang permisjon i 2017 etter at flere kvinner hadde anklaget ham for upassende oppførsel. I en uttalelse fra 2017 vedgikk han å ha trådt feil overfor kolleger:

- Jeg vil spesielt beklage til alle som har fått en uønsket klem eller noen annen handling som de følte at var over grensa på noen som helst måte. Selv om jeg måtte ha aldri så gode intensjoner, har alle rett til å sette sine egne grenser, og at disse blir respektert, skrev Lasseter, ifølge The Guardian.

I 2018 forlot han jobben i Disney for godt.

«Toy Story 4» kommer

«Toy Story» er en av Pixar og Disney sine største animasjonssuksesser. Det var den første helaftens dataanimerte filmen som ble lansert av Disney, og også den første fullstendig dataanimerte helaftens filmen i historien.

Hovedpersonene i filmen er leker fra rommet til den åtte år gamle gutten Andy, og filmen blir for det meste fortalt fra lekenes synspunkt.

Siden den første filmen kom ut i 1995, er det blitt laget tre oppfølgere. Den siste, «Toy Story 4» har premiere i august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!