Fjernkontrollens far er død

Skapte en generasjon med sofagriser.

(Dagbladet.no): Robert Adler skapte i løpet av sine nesten seksti år ved elektronikkprodusenten Zenith over 180 patenter, men én gjenstand ble mer kjent enn de andre: Fjernkontrollen.

Sist torsdag døde Adler av hjertesvikt i en alder av 93 år, melder AP.

«Space Command»

Adler var blant rundt 25 Zenith-ingeniører som på midten av 50-tallet fikk i oppdrag å finne en måte for folk å styre tv-en fra sofaen.

Først ute var riktignok Eugene Polley med en blitz-basert innretning i 1955. «Flashmatic» styrte fjernsynet ved hjelp av lysglimt, men viste seg å ikke være like effektiv som ønsket.

Det var derfor  først når Adler introduserte bruk av høyfrekvent lyd at «Zenith Space Command», det som skulle bli den første av alle tv-fjernkontroller, så dagens lys.

Utad presenterte Zenith begge to som oppfinnere av fjernkontrollen, en bragd de begge ble belønnet med en Emmy-statue for i 1997.

Så ikke på tv selv

SKAPTE FJERNKONTROLLEN: Robert Adler, en av skaperne av fjernkontrollen, døde sist torsdag i en alder av 93 år. Her viser han frem den første fjernkontrollen «Zenith Space Command» sammen med en litt nyere modell på et bilde tatt i 1996. Foto: SCANPIX
SKAPTE FJERNKONTROLLEN: Robert Adler, en av skaperne av fjernkontrollen, døde sist torsdag i en alder av 93 år. Her viser han frem den første fjernkontrollen «Zenith Space Command» sammen med en litt nyere modell på et bilde tatt i 1996. Foto: SCANPIX Vis mer

Adler var vant til å bli spurt om hans rolle i fremveksten av en generasjon med sofagriser:

- Folk spør meg hele tiden om jeg føler meg skyldig for det. Da må jeg bare si at det er tull, det er fornuftig og logisk å kontrollere tv-en fra der du vanligvis stitter og ser på tv, sa han i et intervju med AP i mai 2004.

Ifølge enken etter Adler var ikke fjernkontrollen det han ville trukket fram som favorittoppfinnelsen. Han så nemlig ikke så mye på tv selv.

- Han var glad i å lese bøker. Han var en mann som kunne drømme om natta, våkne opp, og si: «Jeg løste akkurat et problem». Han tenkte alltid på forskningen, forteller Ingrid Adler til AP.

Adler jobbet i Zenith fra 1941 frem til 1999, da Zenith ble en del av LG Electronics.