Fjorårets MGP-vinner lei stempelet: - Var et sidesprang

Kjetil Mørland (35) skrev sin nye singel på morens dødsleie.

(Dagbladet): - Den handler om å finne lys i en håpløs situasjon. Det er en av mange låter jeg har skrevet i perioden rundt da jeg mista mamma, sier Kjetil Mørland (35) til Dagbladet.

I fjor stakk han, sammen med Debrah Scarlett, av med seieren i den norske Melodi Grand Prix-finalen. Seieren fikk han for den selvskrevne låta «A Monster Like Me».

Artisten er nå klar for å gå inn i manesjen igjen. Musikkvideoen til Mørlands nye singel, «Make A Sail», viser hvordan artisten selv opplevde å miste moren sin. I videoen har han portrettert seg selv som en ung gutt. Det er ikke helt tilfeldig.

- Alltid terapeutisk - Livet kan være komplisert, men når man plutselig kommer i en situasjon der alt brått kan ta slutt, så fokuserer man ofte på det helt enkle, det som virkelig betyr noe. Man føler seg selvfølgelig hjelpeløs, og derfor er videoen fra en liten gutts perspektiv, sier artisten og fortsetter:

- Senga til mamma hadde hjul, men den kom ingen vei. Jeg så for meg at lakenene ble til seil og at vi kunne rømme fra det hele.

35-åringen sier at videoen ble til ved at han arbeidet tett med en animatør i Denver. Han sier tanken bak videoen var å formidle et alvorlig tema med noe som var naivt og enkelt.

- Jeg lærte veldig mye i perioden mamma var syk og ble godt kjent med henne. Vi gikk gjennom en berg-og-dal-bane sammen, sier artisten.

TRIST SINGEL: I sin nye singel, «Make A Sail», synger Kjetil Mørland om det han opplevde på sykehuset der moren hans lå for døden. Sangen og videoen handler om å slippe unna virkeligheten. Foto: Nicola Mørland
TRIST SINGEL: I sin nye singel, «Make A Sail», synger Kjetil Mørland om det han opplevde på sykehuset der moren hans lå for døden. Sangen og videoen handler om å slippe unna virkeligheten. Foto: Nicola Mørland Vis mer

Mørlands mor tapte til slutt sin åtte år lange kamp mot kreften. Mye av artistens kommende album er skrevet i denne perioden, med tekster som reflekterer både sorg og håp.

- Musikk fungerer alltid terapeutisk for meg, mener han.

Lei MGP-stempelet 27. mai slipper Mørland et album med samme navn som den rykende ferske singelen. Han sier han er klar for å vise fram hvem han er som artist.

- Det var litt tilfeldig at jeg hoppa inn i MGP og Eurovision. Det har egentlig aldri vært min greie. Jeg håper folk kan se hvem jeg er som artist nå, utenfor MGPs søkelys. Det var et lite sidesprang for min del, sier han.

Albumet som kommer nå er mer personlig enn noe han har skrevet tidligere.

- Det blir gøy å vise andre sider av seg selv. Det er et håp som skinner gjennom i alle låtene, selv om de ble skrevet i ei tid preget av mye sorg. Jeg håper at musikken kan hjelpe andre som er i samme situasjon, forklarer han.

- Uoppgjort Mørland og Debrah Scarlett klarte ikke å kapre seg en pallplass under fjorårets Eurovision-finale, men sikret seg en respektabel 8. plass.

Låta, som Mørland har skrevet selv, har over 6 000 000 strømninger på Spotify. Da Dagbladet snakket med ham i fjor, fortalte artisten at den handler om å bære på bagasje.

- Den tar for seg noe uoppgjort som man har gått og båret på, og aldri fått snakket om. Det handler om forholdet til din nærmeste og å føle at man ikke fortjener kjærlighet. Det er lett å isolere seg om man bærer på noe slikt. Man kan bygge en vegg rundt seg og miste litt av kontakten med sine nærmeste, sa han i fjor.

Rundt finaletidene i fjor svermet kjæresteryktene rundt duoen. Til og med Mørlands kone, Nicola, lo godt av rykteflommen.

- Rykter er bare morsomt. Debrah er som en lillesøster for Kjetil, sa hun til Dagbladet i fjor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram