Signaler

Fjordinger for NATO

Norge kan styrke forsvarsevnen og samtidig redde fjordingen, en av verdens eldste hesteraser, som står i fare for å gå tapt.

UTRYDNINGSTRUET: Forsvarsminister Bakke-Jensen kan opprette Sognebrigaden, en ny spydspiss i NATO, nesten gratis, ved å anskaffe fjordinger. Den vil være usynlig på budsjettet, både i kjøp og drift, plassert mellom fregatter og kampfly. Her en fjording med fult kløvutstyr på turistveien til Folgefonna. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto
UTRYDNINGSTRUET: Forsvarsminister Bakke-Jensen kan opprette Sognebrigaden, en ny spydspiss i NATO, nesten gratis, ved å anskaffe fjordinger. Den vil være usynlig på budsjettet, både i kjøp og drift, plassert mellom fregatter og kampfly. Her en fjording med fult kløvutstyr på turistveien til Folgefonna. Foto: Stig Tronvold / NN / SamfotoVis mer
Kommentar

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen burde ta med seg noen offiserer fra Hæren og dra på studietur til Tyskland for å besøke landets fjellinfanteribrigade. Denne brigaden har vært i Spania og kjøpt inn et dusin muldyr, altså avkom av hest og esel, som tjener soldatene trofast i felt. De har 50 muldyr og 20 hester med på laget. Vårt forsvarspolitiske anker, NATO, anser dyrenes bidrag til alliansens slagkraft viktig nok til å ha lagt ut en skrytevideo med dem på sine hjemmesider.

I militære oppdrag i høye fjell og krevende landskap, som i Kosovo og Afghanistan, og i mange områder av NATO-landene dersom det skulle bli nødvendig, kan det være vanskelig å få fram utstyr og forsyninger. Helikoptre kan stanses av været og er lette å avsløre for en fiende. En flink soldat på motorsykkel kan få fram litt last, men langt fra så mye som et muldyr eller en hest. Og dyrene er langt vanskeligere å oppdage.

Muldyrene var tidligere mye brukt i landbruket i Spania, men så kom traktorer og andre maskiner og tok over; nå er de i ferd med å forsvinne.

Antonio Ruiz Rojo (68), en av dem som solgte et par muldyr til tyskerne, sier til avisa El País at han hadde dyrene bare fordi han var glad i dem. Til sin store overraskelse fikk han et gjensyn med sine kjære Portuguesa og Sevillana, som nå har fått tyske navn, i videoen fra NATO. «Hårene reiste seg på hodet av glede over å se hvor godt stell de får», sier han.

Fjordingen, den urnorske nasjonalhesten, har mange av de samme egenskapene som muldyr. Den er sterk og har et godt lynne. Fjordhesten er nøysom, hardfør og utholdende, og sikker på foten i bratt og ulendt terreng. Disse hestene har gått over fjellet med kløv på ryggen fra Vestlandet til Østlandet og tilbake i uminnelige tider. Denne rasen, som har mange felles trekk med villhesten, er nå utrydningstruet.

Bakke-Jensen kan opprette Sognebrigaden, en ny spydspiss i NATO, nesten gratis. I anskaffelse ville en flokk fjordinger plassert i forsvarsbudsjettet mellom en ny fregatt og et nytt kampfly være så godt som usynlig. Drift og vedlikehold vil heller ikke merkes, litt høy når de ikke beiter på fjellgrass og noen sekker havre, og noen sko i ny og ne. Sånt kunne kanskje til og med lures inn i jordbruksoppgjøret, dersom bøndene til gjengjeld får avsetning for hesteavl av fjordinger.

Et tilleggsforslag til forsvarsministeren, som kunne høste en del velgere i hjemfylket Finnmark: En flokk reinsdyr til bruk i vinterkrig er heller ingen dum anskaffelse.

Men: Fjordinger hjelper altså ikke for å heve rikets forsvarsutgifter til to prosent av brutto nasjonalprodukt som er kravet i NATO.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.