KOMMENTARER

Signaler

Fjordinger for NATO

Norge kan styrke forsvarsevnen og samtidig redde fjordingen, en av verdens eldste hesteraser, som står i fare for å gå tapt.

UTRYDNINGSTRUET: Forsvarsminister Bakke-Jensen kan opprette Sognebrigaden, en ny spydspiss i NATO, nesten gratis, ved å anskaffe fjordinger. Den vil være usynlig på budsjettet, både i kjøp og drift, plassert mellom fregatter og kampfly. Her en fjording med fult kløvutstyr på turistveien til Folgefonna. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto
UTRYDNINGSTRUET: Forsvarsminister Bakke-Jensen kan opprette Sognebrigaden, en ny spydspiss i NATO, nesten gratis, ved å anskaffe fjordinger. Den vil være usynlig på budsjettet, både i kjøp og drift, plassert mellom fregatter og kampfly. Her en fjording med fult kløvutstyr på turistveien til Folgefonna. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen burde ta med seg noen offiserer fra Hæren og dra på studietur til Tyskland for å besøke landets fjellinfanteribrigade. Denne brigaden har vært i Spania og kjøpt inn et dusin muldyr, altså avkom av hest og esel, som tjener soldatene trofast i felt. De har 50 muldyr og 20 hester med på laget. Vårt forsvarspolitiske anker, NATO, anser dyrenes bidrag til alliansens slagkraft viktig nok til å ha lagt ut en skrytevideo med dem på sine hjemmesider.

I militære oppdrag i høye fjell og krevende landskap, som i Kosovo og Afghanistan, og i mange områder av NATO-landene dersom det skulle bli nødvendig, kan det være vanskelig å få fram utstyr og forsyninger. Helikoptre kan stanses av været og er lette å avsløre for en fiende. En flink soldat på motorsykkel kan få fram litt last, men langt fra så mye som et muldyr eller en hest. Og dyrene er langt vanskeligere å oppdage.

Muldyrene var tidligere mye brukt i landbruket i Spania, men så kom traktorer og andre maskiner og tok over; nå er de i ferd med å forsvinne.

Antonio Ruiz Rojo (68), en av dem som solgte et par muldyr til tyskerne, sier til avisa El País at han hadde dyrene bare fordi han var glad i dem. Til sin store overraskelse fikk han et gjensyn med sine kjære Portuguesa og Sevillana, som nå har fått tyske navn, i videoen fra NATO. «Hårene reiste seg på hodet av glede over å se hvor godt stell de får», sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer