- «Fjordman» er så ute på vidda at det er vanskelig å ta ham på alvor

Flere norske kommentatorer mener bokaktuelle Peder Nøstvold Jensen bør få delta i debatter om innvandring, men tviler på at han vil bli tatt på alvor.

VIDDA: Den innvandringskritiske kommentatoren Jon Hustad tviler på om Peder Nøstvold Jensen noen gang vil bli sett på som en legitim samfunnsdebattant. Foto: NTB Scanpix
VIDDA: Den innvandringskritiske kommentatoren Jon Hustad tviler på om Peder Nøstvold Jensen noen gang vil bli sett på som en legitim samfunnsdebattant. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som som den islamkritiske bloggeren «Fjordman», er aktuell med boka «Vitne til vanvidd».

Dagbladets anmelder og kommentator John Olav Egeland forteller at boka først og fremst handler om Anders Behring Breiviks galskap, tida etter 22. juli 2011 og forfatterens mening om muslimsk innvandring til Vest-Europa.

Jensen framstår på en helt annen måte i boka enn han gjorde i artiklene som inspirerte Anders Behring Breivik, mener Egeland.

- Den helt synlige ekstremisten prøver å hvitvaske seg og framstå mer stueren for det norske folk. Han gjentar ikke sine mest ekstreme standpunkter, for eksempel det å deportere alle muslimer i Europa, og er forsiktig med å gå inn på tiltak for å få det muslimfrie Europa han ønsker seg, sier Egeland.

Fjordmans artikler fikk enorm oppmerksomhet da det ble kjent at terrordømte Anders Behring Breivik refererte til ham som en viktig inspirasjonskilde i sitt såkalte manifest. Peder Nøstvold Jensen sto etter hvert fram i VG som Fjordman, og valgte å flytte til utlandet på grunn av den massive oppmerksomheten i kjølvannet av terrorangrepet.

Egeland mener boka virker som et forsøk på å gjøre seg selv til en sentral figur i den innvandring- og islamkritiske delen av norsk politikk.

Mener Jensen bør få slippe til Vebjørn Selbekks avis, Dagen, gjorde nylig et langt intervju med Peder Nøstvold Jensen. Selbekk forteller at de valgte å intervjue han på grunn av hans historie etter 2011, men også for å stille han kritiske spørsmål.

BØR FÅ DELTA: Vebjørn Selbekk mener Peder Nøstvold Jensen bør få delta i norske debatter. 
Foto; Dagbladet
BØR FÅ DELTA: Vebjørn Selbekk mener Peder Nøstvold Jensen bør få delta i norske debatter. Foto; Dagbladet Vis mer

Selbekk tror det er vanskelig for Jensen å bli oppfattet som en stueren stemme i Norge, men mener den islamkritiske bloggeren bør få delta på lik linje som andre samfunnsdebattanter.

- Disse meningene kommer ikke til å forsvinne hvis vi sensurerer dem. Ekstreme meninger er farlige når de bobler under overflaten. Det er bedre å få de ut i lyset, slik at vi kan diskutere dem, sier Selbekk som understreker at han kun har lest utdrag fra Jensens bok.

Selbekk mener likevel det fins en grense for hva offentligheten kan tåle.

- Grensa går ved oppfordringer til vold. Det er delte meninger om Jensen noen gang har oppfordret til vold, men så lenge han unngår det bør han behandles som alle andre, sier han.

Han får støtte av foredragsholder og kommentator Elin Ørjasæter, selv om hun oppfatter flere av Peder Jensens standpunkt som «ekstremt ubehagelige».

- Jeg mener folk må få slippe til med bakgrunn i hva de sier og ikke hvem de er. Det må være rom for at folk endrer mening og utvikler seg, sier Ørjasæter.

- Ute på vidda Jon Hustad, journalist og samfunnsdebattant, er usikker på om Jensens kommer til å oppnå status som en legitim samfunnsdebattant. Han mener flere av Jensens synspunkter er for ekstreme til at de skal få politisk tyngde.

ROM: Elin Ørjasæter mener Jensen må få delta, så lenge han ytrer seg innenfor ytringsfrihetens rammer. Foto: Aftenposten
ROM: Elin Ørjasæter mener Jensen må få delta, så lenge han ytrer seg innenfor ytringsfrihetens rammer. Foto: Aftenposten Vis mer

- Hva det vil si å være legitim er vanskelig å avgjøre. At han deltar i debatten rundt innvandring er helt greit for meg. Samtidig er flere av hans synspunkter så ute på vidda at det er vanskelig å ta ham på alvor, sier Hustad som understreker at han ikke har lest boka, sier Hustad.

Forfatter Øyvind Strømmen har fulgt med på høyreekstreme miljøer i en årrekke. Han mener forbindelsen mellom Fjordmans ideer og Anders Behring Breivik gjør at det vil bli vanskelig for Jensen å komme inn i debattvarmen.

Selv om hans kronikker og artikler får støtte av flere i utlandet og i Norge, er Strømmen usikker på om Jensen noen gang vil bli sett på som en talsmann for det innvandringskritiske miljøet.

- Problemet er at det ikke finnes noe definert miljø. Det er et spenn fra fornuftig kritikk og til mer ekstreme og dystopiske meninger. Blant disse har Fjordman blitt lest lenge. Hans ideer om at vi får en borgerkrig om noen år og at vi har står ovenfor dømmedag, betyr noe for mange. 

Peder Nøstvold Jensen avviser i en e-post til Dagbladet at han har endret standpunkt rundt muslimsk innvandring til Europa.

«Jeg står fast på at islam som det eksisterer i dag ikke er kompatibelt med vestlig kultur. Muslimsk innvandring i enhver form bør stoppes umiddelbart. Praktisering av sharia bør forbys i alle vestlige land. Muslimer som vil praktisere sharialover bør flytte til et muslimsk land der de kan gjøre dette. De skal ikke gjøre dette i vårt samfunn.», skriver Jensen før han fortsetter:

HAR STØTTE: Forfatter Øyvind Strømmen sier Peder Nøstvold Jensens ideer støttes av mange, spesielt i utlandet. Foto: Dagbladet
HAR STØTTE: Forfatter Øyvind Strømmen sier Peder Nøstvold Jensens ideer støttes av mange, spesielt i utlandet. Foto: Dagbladet Vis mer

«Anders Behring Breivik var helt alene om sine terrorhandlinger. Islamske jihadister kommer derimot fra en stor flokk som nyter bred støtte blant mange muslimer. Dette tror jeg folk ser, etter gjentatte islamske terrorangrep og massakrer i Paris og andre steder. Folk flest vil oppfatte mine meninger som mer fornuftige når de observerer islamsk fanatisme rundt omkring i verden, fra Köln til Jakarta.», skriver han.

Jensen mener at hans stemme alltid har vært legitim i debatten rundt innvandring.

«Min plan er å være skribent og publisere bøker i mange år fremover. Mine meninger vil bli stadig mer aksepterte etterhvert som folk ser at de problemene jeg skriver om er helt reelle», skriver Jensen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer