Fjordman som offer

Ingress

Meninger

Fritt Ords pengestøtte på 75000 kroner til Peder Jensen, alias Fjordman, har ikke overraskende skapt voldsomme reaksjoner. Den islamofobe bloggeren var Anders Behring Breiviks fremste ideologiske forbilde, og har ikke på noen måte fjernet seg fra sin aggressive retorikk i tiden etter 22. juli. I stedet har han dyrket en slags offerrolle, som offer for politiets utvilsomt rettmessige etterforskning etter terrorangrepene, som forfulgt i samfunnsdebatten - og ikke minst som offer for offentlighetens fordømmelse på grunn av de groteske drapene til terroristen. Boka som Fritt Ord har gitt 75000 til for såkalt «bearbeidelse av manus», skal være et oppgjør med det siste - og med Anders Behring Breivik.

Riktig nok ble Jensen ufrivillig dratt inn i 22. juli-tragedien, men det var på ingen måte urettmessig - til forskjell fra de 77 drepte og de mange hundre som er blitt merket for livet - fysisk, psykisk eller begge deler. Med sin hatretorikk, der han blant annet tar til orde for at «islam og alle de som praktiserer det må bli totalt og fysisk fjernet fra hele den vestlige verden», har hans tekster et klart slektskap med voldelige handlinger. 39 av Fjordmans tekster var tatt inn i det såkalte manifestet til terroristen. Tittelen på boka, «Witness to Madness», bærer bud om at Jensen særlig vil legge vekt på rettsprosessen. Han mener Breivik ikke var strafferettslig tilregnelig, og at handlingene dermed var «en gal manns verk». Det er enkelt å se den selvrettferdige motivasjonen i dette. Fjordman inntar sin velkjente posisjon som offer.

Vi har ikke lest manuset, men det har styret i Fritt Ord. De hevder at manuset ikke er oppsiktsvekkende på noen måte. Begrunnelsen for støtten ser ut til å være at Jensen har et visst legitimt behov for å framføre sin versjon av saken i en lengre framstilling. Prinsipielt sett er det riktig. Men i dette tilfellet kommer det i særdeleshet an på sluttresultatet. Fritt Ord har med pengestøtten stilt seg bak prosjektet, og når boka kommer kan denne helgas reaksjoner være en mild bris i forhold.

Vurderingen til Fritt Ord skal ha skjedd på bakgrunn av gjennomlesning av deler av manuset - og forsikringer om at boka ikke skal handle om islam - men prosessen. Organisasjonen har altså tatt en risiko, la oss bare håpe de ikke angrer når boka foreligger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.