KVERNES:  I Norge kvernes små, gule nøster av hanekyllinger levende. Foto: Agnete Brun
KVERNES: I Norge kvernes små, gule nøster av hanekyllinger levende. Foto: Agnete BrunVis mer

Fjørfebransjen er en dyretragedie

... Og landbrukspolitikken har skylden.

Meninger

Lenge har vi beholdt bildet av bestemors høner: Vakre og stolte, der de trippet ned hønsetrappa, ut for å plukke frø. Kyllinger kom løpende når grønt gress ble servert. Barnelærdom sitter godt, av og til for godt.

I Norge kvernes små, gule nøster av hanekyllinger levende. Kyllinger med navn Ross 308 fôres på soya fra Brasil og antibiotika, får vokseskader, skjelettproblemer og 1/3 er bærere av resistente tarmbakterier. Oppslag som «Slutt på egg fra burhøns» fikk mange til å tro at høner i bur var historie, men dette var innføring av «miljøbur». Nå nekter Listhaug (Frp) å følge EU merking av egg fra burhøns.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Journalist Yngve Ekern og veterinær Anne Viken har vist at høner gasses i hjel straks de verper mindre, istedenfor å brukes til mat, og at 50 000 kyllinger dør underveis til slakteri. De som overlever turen, ender sine liv under grufull oppstalling, der 100 000 kyllinger slaktes i timen. Flere skåldes, kokes eller dyppes i strømførende bad levende. Nylig er det kommet forslag om at roboter skal plukke kyllingene opp i kasser og så sendes slakteri. 9000 kyllinger i timen skal plukkes - som om de var varer.

På tross av de tragiske forholdene, skriver Norsk fjørfelag 7. mars i «Innspill til jordbruksforhandlingene 2014» at «Norsk fjørfenærings viktigste fortrinn er vår eksepsjonelt høye standard på dyrevelferd, lavt smittepress og høye matvaresikkerhet».

Hele fjørfebransjen er en dyretragedie, og landbrukspolitikken har skylden for tragedien. Lov om dyrevelferd sier «Avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse», men Ross 308 importeres og avles på.

Folk flest har ikke sett lidelsene i fjørfebransjen og i en travel hverdag blir «ute av synet ute av sinn». Folk har stolt på politikere og myndigheter. La oss starte en ny landbrukspolitikk der forbrukerne har grunn til dette, der dyr har tilgang til naturlig utemiljø, sunn mat og god helse.

God Påske!