Fjortisenes festivalhevn

MOLDEJAZZEN (Dagbladet.no): Blå åpnet sin scene i går kveld med hip hop fra Feven og Tungtvann. Det var rene ungdomsklubben.

- Jump the fuck around, skriker Feven fra scenen. Hun er svensk hip hop'er, og danser rundt på scenen med andre nordiske syngesnakkere under klubbkonseptet Soul Kitchen-DJs.

Det er Blå i Moldes første kveld, og det alkoholfrie klubbarrangementet viser at Moldejazzen ikke er noen gammelmannsfestival.

Selv i halvfullt kulturhus går det jordskjelv i gulvet når artistene oppfordrer fjortisene til å rocke. Hemningene trenger så avgjort ikke å løses opp med alkohol. Vaktene har problemer med å holde ungdommen unna scenen, og vannspruten står over massen for å avkjøle ivrige pike- og guttehjerter.

Fjortiskveld

Tungtvann rappet opp publikummet på nordnorsk, og mange fjortisarmer gikk opp og ned i været. Og da Feven kom på scenen kom huset i egensvingninger. Sammen med rapperne fra fra svenske Spotrunnaz, norske DJ Ross og Tuva Tuv, rocka hun rundt på høyttalere og annet sceneinventar, samtidig som forgrunnsfiguren pedagogisk nok snakket mot rasisme.

Dagbladets reportere hadde vansker med å finne svært mange over 18 år: Her var det fjortisene som rula.

- Tungtvann er favoritten, avslører konsertgjengere Lars Hoel Kanestrøm (13) og Helge Silset (15). De skal nok på flere konserter og fester, men det er hemmelig.

- Mamma og pappa leser også avisa, så vi kan ikke fortelle noe. Nå kommer pappa og henter oss, og så skal vi drikke te, sier Lars. Klokka er rundt midnatt og de to er svette etter dansinga.

For musikkens skyld

Vi lurer på om gutta har funnet seg noen søte jenter på konserten. - Det er både òg her, forteller Helge, ikke helt sikker på om han er fonøyd med utvalget.

Men konserten er de to guttene glad for at de gikk på. Etterpå fikk de til og med snakke med heltene i Tungtvann som solgte t-skjortene og platene sine selv.

Vi snakker også med 16-åringene Anna Paulina Dvergsnes, Kari Vikhagen Gjeitnes og Ida Charlotte Vestad. Det er første gang de er på et Moldejazz-arrangement.

- Vi kommer for musikkens og stemningens skyld, sier Anna Paulina, som har hørt en del på svenske Feven, og mener at hun var den beste rapperen på konserten.

- Er det noen søte gutter her, da?

- Ja, en hel haug, svarer Ida Charlotte drømmende. Og gleder seg til at festen fortsetter, hjemme hos noen.

Det er jazzklubben Blå i Oslo har flyttet til Moldejazzen og blitt Blå i Molde. Alle konsertene holdes i Kulturhuset, og her kan man vente seg mange spennende opplevelser. I dag kan du se Krøyt og Fläskkvartetten i spennende samspill, mens det i kvelden er soul på klubben med ulike DJs i konseptet Sunkissed.

Senere i uka kan du se Pat Metheny spille med Håkon Kornstad-trio, Cloroform, Harlem Gospel Quartet og forskjellige spennende klubbkonsepter på Blå i Molde.

Hva vil du lese om? Skriv en mail til Astrid Meland og Maria Børja, som følger Moldejazzen 2001 for Dagbladet.no.

RAPPDRONNING: Feven nyter respekt i det ellers så mannsdominerte rappmiljøet.
ENERGISK: Svenske Feven fikk fjortisene til å danse hemningsløst.
NORDNORSK RAPP: Tungtvann var favoritten til mange, og hadde et ellevilt show tidligere på kvelden.
RAP MED RUS: Feven og skandinaviske medrappere ruset publikum uten alkohol.
<B>SCRATCHER MED TUNGTVANN:</B> Lars Hoel Kanestrøm (13) og kameraten Helge Silset (15) møtte heltene i Tungtvann. Etter konserten scratcha de sammen til ære for fotografen.