- Fjortiser er skumle

Gunhild Dahlberg fniser bedre enn hun synger. Som programleder i totimers direkte «Go' elg» er det lurt å le når noe går galt. Men hvorfor har hun et spesielt forhold til alfabetet og moderne kunst?

Tre om Gunhild:

«O» FOR OPPFINNSOM. Gunhild Dahlberg markerte skuddåret på sin egen måte. Skuddår betyr at det er 29 dager i februar, og siden det er 29 bokstaver i alfabetet, laget hun en regel: Hun fikk bare lov å spise mat som begynte på A den 1. februar, B den 2. februar, og så videre ut i alfabetet.

- Jeg kunne ønske å si at det var en renselsesprosess, men det var bare en idé som måtte gjennomføres. Første dagen var jeg kjempesulten fordi jeg bare spiste a ppelsiner og a nanas. Og så var jeg ute på restaurant og bestilte a nd og a uberginer, fniser Gunhild, som aldri skal spise joikakaker igjen og hater østers:

- Det er bare liksomkunstnere som påstår at de liker østers. Østers er en blanding av sæd og snørr, det kan man lage hjemme, mener Gunhild, som sprakk på bokstaven «Z», men fortsatte tappert dagen etter.

- Jeg fikk mye hjelp av venner og familie. Det morsomste var at alle engasjerte seg og kom med oppskrifter. Jeg sprakk fordi jeg ikke nådde butikken, da ble det Grandiosa istedenfor zucchinisuppe, forteller hun og blir sarkastisk:

- Jeg kunne jo kalt det kunst, og hvis ingen skjønner budskapet, kan jeg bare si at de ikke forstår .

«K» FOR KUNST. Gunhild er nemlig grusomt irritert på moderne kunstnere som gjør uforståelige ting og kaller det kunst .

- Dette er mitt lille leserinnlegg. I over ei uke har jeg irritert meg over uforståelig moderne kunst. Hva er poenget med å lage noe som ingen forstår? spør hun, og fortsetter:

- Jeg kunne for eksempel satt meg på 37-bussen hjem i rød trikot og sunget høyt til en bærbar radio. Eller jeg kunne brukt ekstra lang tid i minibankkøen og kalt det performance . Det er tullball. Og når jeg prøver å konfrontere liksomkunstnerne med at jeg synes det er dårlig og irriterende, blir de bare fornøyde og sier: «Kunsten har vekket en følelse i deg. Sinne.» Da blir jeg enda sintere, sier Gunhild.

- Og forresten, hvorfor kaller alle liksomkunstnerne arbeidene sine for «Uten tittel». Klarer de ikke å definere hva de vil si? De kan holde på med kunsten inne på rommet sitt. Eller helst slutte. Det er ikke vår feil at vi ikke forstår hva de driver med. Jeg pleier å himle med øynene så høyt jeg kan når jeg går forbi sånne performance-artister i Karl Johan, sier en hissig liten dame. Gunhild kommer tilbake fra toalettet med enda et «leserbrev».

- Jeg har funnet løsningen for Operahuset: Det nye operahuset bør ha et kjempelerret hvor de viser såpe opera . For eksempel spesialvisning av den episoden i «Hotel Cæsar» hvor Georg dør. Jeg tror det ville kommet mange flere besøkende fra Tromsø for å se såpe enn bare opera.

«F» FOR FNISING. Gunhild er programleder i «Go' elg». To timer heseblesende direktesending for litt voksne fjortiser hver fredag. Først studerte hun noen år på Blindern («Der står man i kø, blir flink i TP og får nye venner.»), jobbet over to år i Radio Nova, før hun fikk være «kvinnealibi» og sangfugl i «XL». Sjarmerende med grusom stemme og sukkersøtt smil. Hun har også jobbet i «Anne Panne og Marit Parit», «Transit» og «Hybel» på NRK Petre. I sommer skal hun være radioprogramleder for «Guttespagaten». Gunhild har begynt å klimpre litt gitar, og synger for å høre hvilken sang hun egentlig spiller. Det høres ut som Dissimilis, ifølge sangeren selv. Hun fniser.

- Jeg skjønner ikke at folk orker å spille inn programmer på opptak. Da må de jo ta alt om igjen hver gang de sier noe feil. I «Go' elg» går alt direkte, og det morsomste er at vi er frie fra manus. Av og til ler jeg så mye at jeg ikke klarer å snakke, og andre ganger ødelegger jeg alt. Det går så fort at jeg ikke rekker å tenke meg om. Rett etter sending husker jeg ingenting av det jeg har sagt, og er kjempesliten, forteller hun.

- De som driver med meditering for å slappe av, burde legge seg ned og sove som andre folk, mener Gunhild.

«S» FOR SEX. Gunhild er grundig lei alt sexpratet.

- Det er hårreisende at tenåringsbladene skriver så rått om sex. Stakkars småjenter. Derfor snakker vi heller om forelskelse i «Go' elg». Skriv at Shaun-Henrik (medprogramleder) er «forelsket» i meg. Det tror nemlig mange av seerne.

- Vi tenker mye på at vi er forbilder. Jeg tror jeg er «naturlig» foran kamera, men så er jeg skikkelig krampe. Man blir jålete av å være på tv. Jeg har for eksempel kjøpt hårskum, hårgelé og sånn dyr fudge på gul flaske. Og så har jeg begynt å gre håret, nesten hver dag, fortsetter hun.

Programlederen synes fjortiser er skumle fordi de ser så kule ut. Hun mener fjortisjentene napper øyenbrynene vel tynne, men synes tenåringer flest er morsomme fordi de tror de vet så mye. Hvem trodde ikke at de visste alt da de var 17 år, liksom. Selv var hun en hissigpropp, men gjorde leksene selv om hun trodde hun var tøff.

- Jeg fant igjen de gamle Pusur-dagbøkene mine her en dag. Jeg ble så flau at jeg rødmet selv om jeg var helt alene hjemme. Jeg synes synd på fjortisene. De driter seg ut nesten hele tida, fordi de er så fulle av hormoner, sier Gunhild.

«T» FOR TV-STJERNE. De fleste som ser på «Go' elg» er mellom tjue og førti år. Mange «voksne» gir ros på byen, og noen maser om at Gunhild skal si navnet deres på tv. Eller gjøre et hemmelig tegn som bare de utvalgte forstår. Gunhild synes det er like greit at ikke de kule fjortisene hyler etter henne på gata. I tilfelle de skulle rope «Innmari teit program» og sånn.

- Noen ganger, hvis folk ser på meg som om de har sett meg før, tar jeg en spøk som bare jeg synes er morsom. Jeg sier: «Det er ikke rart du stirrer på meg. Jeg er faktisk på tv,» tuller hun. Og fantaserer om å gå inn på trikken og rope: «Hei, jeg er på tv, men likevel tar jeg trikken sammen med dere vanlige folk.» Og hvis noen reagerer på at hun er blærete, kan hun bare kalle det kunst .

Siste «Go'elg» sendes fredag 12.

Favoritter m.m.

Tv-program: «Simpsons» og «Friends».

Programleder: Anne Sandvik i «Mamarazzi» (NRK Petre).

Film: Alt av Pedro Almodsvar og Woody Allen.

Musikk: Afghan Wigs, Pansy Division og Gluecifer.

Litteratur: «Wuthering Heights» av Emily Brontë.

Mat og drikke: Jeg er veldig glad i mat og drikke: Liker pinnekjøtt, krydderkjøttkaker, tacos, cola og te, café au lait, øl. Og vin. Og drinker.

Verste tv-minne: Jeg avbryter altfor mye, og så synes jeg det er fælt når de jeg intervjuer er så innmari nervøse. Får lyst til å gi dem en klem.

Beste tv-minne: Da jeg sang og drakk med «XL» under Quart-festivalen.

Aktuell som: Program-leder i «Go' elg».

Go'elg: Programleder Gunnhild Dahlberg har flest seere mellom tjue og førti år.