Flaggets rødme

I Mari Slaattelids første museumsutstilling, «Concealing Redness», spiller det norske flagget en sentral rolle. Her vekselvis rødmer og bleikner nasjonalsymbolet. Det kan det være flere grunner til.

- For nordmenn er flagget et symbol der det røde har en spesiell betydning. Det er både et emblem og en følelsesmessig ting. Skal man gi flagget en psyke, er det bare å forandre fargen. At flagget her er bleikt eller rødmer kan det være mange grunner til. Den konkrete årsaken sier jeg ikke noe om. Jeg har ikke noe imot 17. mai, hornmusikk eller minner fra barndommen, men jeg liker tanken på at flagget rødmer på vegne av nasjonen. Hvis noen neste gang de ser et norsk flagg ser et rødmende flagg, så er det interessant, sier Slaattelid.

Hun er oppglødd ved tanken på å stille ut i Astrup Fearnley-museet.

- Å stille ut i et museum innebærer et slags opprykk, sportslig uttrykt. Man kommer inn under et veldig profesjonelt apparat. I et galleri er man solidarisk med galleristen, og deler fortjenesten. Her er utvalget gjort på andre kriterier, fastslår hun.

Utstillingstittelen henspiller på en tekst hun fant på en dekkstift, en concealer, beregnet på å skjule uønsket rødhet i kvinners ansikt. Stiften hadde påskriften «very pale greenish shade which effectively conceals redness». Chanel-stiften kjøpte hun ikke, men hun fikk inspirasjon til en hel utstilling, der nettopp rødfargen spiller en vesentlig rolle. I enkelte av verkene er det røde undertrykt av grønnskjær, mens det røde er på sitt rødeste i f.eks. «Å nærme seg Ferrari Racing Red».