TRAMPET I DET: Sylvi Listhaugs rådgiver, stortingskandidat Espen Teigen, poserte på et bilde i VG der han både satt og trampet på flagget. - En bråkjekk ung mann som poserer med sigar med dressbuksebaken og finskoa planta på flagget, er en strålende illustrasjon på hvordan jeg, og mange andre, oppfatter deres holdning til det norske, skriver artikkelforfatteren. FOTO: INGAR STORFJELL
TRAMPET I DET: Sylvi Listhaugs rådgiver, stortingskandidat Espen Teigen, poserte på et bilde i VG der han både satt og trampet på flagget. - En bråkjekk ung mann som poserer med sigar med dressbuksebaken og finskoa planta på flagget, er en strålende illustrasjon på hvordan jeg, og mange andre, oppfatter deres holdning til det norske, skriver artikkelforfatteren. FOTO: INGAR STORFJELLVis mer

Flaggposører

Teigens flaggstunt er en god illustrasjon på hvordan FrP på klønete vis misbruker nasjonalfølelsen mange av oss har.

Meninger

Spaltist

Eivind Trædal

representerer Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Da jeg var liten husker jeg at ungene fikk streng korreks av de gamle i 17. Maitoget om vi var så skjødesløse med flagget at det kunne skrape i bakken. Noen av dem hadde seilt på sjøen i årevis uten å vite om de ville se det flagget vaie fritt igjen. Flagget skulle behandles med respekt.

Sånn sett var det temmelig forbløffende å se FrPs unge rådgiver og Stortingskandidat Espen Teigen både sitte og tråkke på flagget. Bildet var arrangert av VG, og skapte sterke reaksjoner blant annet fra Norges Veteranforbund. Teigen var raskt til å beklage da han forsto hvor respektløst han hadde opptrådd.

«Flagget er bare et tøystykke» vil noen innvende. Det er sant nok. En tusenlapp eller et kjærlighetsbrev er også bare et stykke papir. Men vi behandler dem allikevel annerledes enn andre papirlapper, på grunn av verdien vi legger i dem.

STRIDENS KJERNE: Bildet i VG der Espen Teigen sitter på flagget. Faksimile: VG
STRIDENS KJERNE: Bildet i VG der Espen Teigen sitter på flagget. Faksimile: VG Vis mer

Teigens flaggstunt, som fikk full støtte fra FrP-nestor Carl I. Hagen, er en god illustrasjon på hvordan FrP på klønete vis misbruker nasjonalfølelsen mange av oss har. Det er nettopp flaggposører de er. FrP tror at de har patent på nasjonalfølelsen. De ønsker å gjøre flagget til en rekvisitt i deres eget politiske program. Det bør de ikke få lov til.

Selv om enkelte FrP-politikere kanskje tror det, trenger man nemlig ikke være FrP-er for å være stolt av det norske flagget. Tvert imot: grunnene til at mange av oss er stolte over flagget vårt, bryter ofte tvert med FrPs ideer.

FrP går til valg på å stoppe all asylinnvandring til Norge. De vil stenge døra for alle som flykter fra forfølgelse, nød og krig. Deres nasjonalfølelse virker som den er drevet av frykt og sjåvinisme mot andre mennesker, ikke av den humanismen og rausheten de fleste av oss er stolte av.

For mange av oss er ikke «norske verdier» bare et kodeord for å angripe innvandrere. For mange av oss betyr norske å være solidariske, åpne mot verden, og tro mot menneskerettighetene og vår humanistiske kulturarv. Vi er stolte av likestilling og frihet for alle nordmenn uansett kjønn, legning eller bakgrunn. Verdier FrP har stemt mot ved hver korsvei.

Vi er stolte av nøysomhet, kjærlighet til naturen og omtanke for kommende generasjoner. Eller som Kong Harald nylig formulerte det: å overlate gården i bedre stand til de som kommer etter oss. FrPs forhold til naturen - livsgrunnlaget vårt - er omtrent like respektfullt og kunnskapsrikt som kvinnesynet i en russelåt.

Det er nesten komisk å høre et parti som argumenterer for å ruinere kultursektoren, privatisere NRK og avskaffe sidemålsundervisningen den ene dagen, og vil belære andre om verdien av norsk kultur den andre dagen.

En bråkjekk ung mann som poserer med sigar med dressbuksebaken og finskoa planta på flagget, er en strålende illustrasjon på hvordan jeg, og mange andre, oppfatter deres holdning til det norske. De forsøker å kuppe selve nasjonalfølelsen, og gjøre den til et politisk våpen for å splitte og herske mellom nordmenn.

Det er bra at Teigen beklager dette ene bildet. Neste oppgave er å bekjempe det dette bildet på utmerket vis illustrerer, og fravriste FrP både regjeringsmakten og sitt klamme, grådige grep rundt det norske flagget. I september i år kan vi kvitte oss med Norges første, og forhåpentligvis siste høyrepopulistiske regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.