Flaggsvin

Lurte du på hvor det blir av alle flaggene etter 17. mai? De reiser til Sverige.

OSLO, 17. MAI:: Toget fortsetter ved svenskegrensa. Foto: Heiko Junge / Scanpix
OSLO, 17. MAI:: Toget fortsetter ved svenskegrensa. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden hadde NRK Alltid nyheter en sak om at nordmenn kjøper færre flaggstenger, altså at vi er en nasjon i flaggforfall. Vel, den tendensen er ikke påfallende blant nordmenn i Sverige.

Vår romslige økonomi har ført til at hyttemarkedet i Vest-Sverige er dominert av norske kjøpere — i mange områder står vi for så mange som ni av ti hyttekjøp. Som stolte vikinger rykker vi inn med flagget på brystet, og begynner vårt nye hytteliv i grannelandet med å plate et norsk flagg i hagen. I fjor sommer fikk jeg mulighet til å granske dette groteske fenomenet med selvsyn.

Jeg var på den idylliske øya Rossö, sør for Strømstad. Sittende ved vannkanten kunne jeg se at nesten alle båtene som gled forbi hadde norske flagg. Riktig nok er båtflagg ganske normalt å ha, det unormale var at alle de norske båtene så ut til å være minst dobbelt så dyre som de med svensk flagg. På vei hjem fra stranda kunne jeg se norske flagg stikke opp bak hver en hyttevegg. Og bortover landeveien vinket de norske flaggene fra — nettopp — flaggstenger, som har fått et liv etter døden i Sverige. Nordmenn er sakte men sikkert i ferd med å hevne seg for tapet av Jämtland og Härjedalen, og har ikke tenkt til å la det gå upåaktet hen. Vi boltrer oss i vest-Sverige, og markerer våre bosetninger som om vi skulle ha vært israelske settlere. Eventuelt som romfarere, som synes prestasjonen og tilstedeværelsen er så epokegjørende at det fortjener et flagg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer