Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flåklypa til topps på kinotoppen

133 911 personer så filmen i helga.

GJENSYN MED GJENGEN: Ludvig, Reodor Felgen og selveste Solan Gundersen. Foto: Maipo AS
GJENSYN MED GJENGEN: Ludvig, Reodor Felgen og selveste Solan Gundersen. Foto: Maipo AS Vis mer

Helgas kinotall viser at det var full klaff for den første norske helaftens dukkefilmen siden «Flåklypa Grand Prix» for 40 år siden.

«Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» forteller en ny historie, men bygger på de samme Kjell Aukrust-figurene som Ivo Caprino skapte, og som foreldre og besteforeldre husker fra kinolerretet i 1975.

Filmen hadde premiere fredag, og seertallene for helga er imponerende med 133 911 solgte billetter. Det er skyhøyt over alle andre norske filmer, til tross for sprikende filmkritikker.

Regner man også med forpremieren i forrige uke, kommer samlet kinotall helt opp til 169 821.  

«Tusen ganger god natt» ble sett av 6067 kinogjengere mens «Detektiv Downs» hadde 4478 solgte billetter og «Gåten Ragnarock» solgte 4181 billetter.

Sprikende meninger
Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad var fornøyd og koste seg:
— En hyggelig, helstøpt familiefilm, et varmt stykke underholdning, og en ansvarsbevisst ivaretakelse av en norsk nasjonalfabel.

«Gledelig vellykket Flåklypa-film!», mener også NRKs filmanmelder Birger Vestmo og triller fem på terningen.

Mikal Olsen Lerøen, kjent fra NRK-programmet Filmplaneten og radioens Mørkets opplevelser, er derimot svært lite fornøyd med filmen «Solan og Ludvig. Jul i Flåklypa»

- Flat, stiv og kjedelig, sier han, og mener at regissør at Rasmus A. Sivertsen forvalter arven etter «Flåklypa Grand Prix», dårlig.

— Historiemessig er filmen kjedelig og politisk korrekt som en nyhetsoppleser. Den har faktisk ingen egentlig skurk. Dramaturgien er like kupert som innsiden av Vikingeskipet på Hamar, og folkene like glatte som isen inni. Humoren er like spennende som å diskutere skismørning i juli, sier Mikal Olsen Lerøen - og tar helt av:

— Solan og Ludvig blir ikke fylt med menneskelighet og varme. Dermed er filmen like spennende som første juledag.


Klassisk vinterhistorie Solan, Ludvig og Reodor Felgen er altså tilbake og historien er ikke direkte overraskende eller krevende.

Det nærmer seg jul, og det Ludvig ønsker seg mest av alt er snø. Men når Reodor lager verdens kraftigste snøkanon, og den havner i hendene på Flåklypa redaktør Frimand Pløsen som mest av alt i hele verden ønsker seg ny snørekord, da må Solan og mer »Ludvig ordne opp helt alene. For det viser seg  at Reodor er forsvunnet, og ute raser en stadig verre snøstorm. 
En helt ny film Animasjonen til den nye filmen ble gjort for hånd, og datamaskiner er holdt langt unna den nye Flåklypa-filmen.

HOPPE ETTER WIRKOLA:  Regissør Rasmus A. Sivertsen til høyre viser fram dukkene  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOPPE ETTER WIRKOLA: Regissør Rasmus A. Sivertsen til høyre viser fram dukkene Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Medarbeiderne fikk til og med forbud mot å se den gamle filmen.

- Vi ville lage en helt ny film for en ny generasjon. Ingen av våre medarbeidere fikk lov til å se «Flåklypa Grand Prix» mens vi holdt på med «Jul i Flåklypa». Dermed ble ingen påvirket av den, og vi ble helt sikre på at vi laget vår egen versjon av Kjell Aukrusts univers, sier regissør Rasmus Sivertsen til Dagbladet.

MIMRING: «Flåklypa Grand Prix»  (1975) er tidenes største norske filmsuksess, laget av vinnerkombinasjonen Kjell Aukrust og Ivo Caprino.
MIMRING: «Flåklypa Grand Prix» (1975) er tidenes største norske filmsuksess, laget av vinnerkombinasjonen Kjell Aukrust og Ivo Caprino. Vis mer