Pestlitteratur

Flammende likbål og kaos

Hva kan vi lære av antikkens pestlitteratur?

PESTSKILDRING: Maleriet «Plague in an ancient city» av Michael Sweerts ble malt mellom 1652 og 1654, og antas å vise pestepidemien i Athen 430 år f.Kr. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / LOS ANGELES COUNTY MUSEUM OF ARTS
PESTSKILDRING: Maleriet «Plague in an ancient city» av Michael Sweerts ble malt mellom 1652 og 1654, og antas å vise pestepidemien i Athen 430 år f.Kr. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / LOS ANGELES COUNTY MUSEUM OF ARTS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.80% Første dose: 66.94%

Litteraturen har alltid vært herjet av epidemier. Visste du at Sofokles’ kjente stykke «Kong Oidipus» ble skrevet like etter en katastrofal epidemi i Athen? Eller at det aller første tilfellet av pest finner vi i Homers epos «Illiaden», skrevet 750 år før Kristus?

Jeg kan love at dette ikke blir en solfylt tur til de greske øyene, men en reise i kraftfulle skildringer av herjende farsotter, flammende likbål og sosialt kaos. Velkommen til en reise tur-retur til antikkens pestlitteratur!

Årsaken til epidemien

Vi begynner i byen Troja i dagens Tyrkia. Det var der det første litterære pestutbruddet fant sted. I åpningen av «Iliaden» kaster Homer oss rett inn i dramatikken. Første sang har den talende tittelen «Vreden. Pesten», og vi befinner oss mot slutten av den ti år lange krigen mellom grekerne og trojanerne. Stemningen er amper. Den blir ikke bedre da en rasende Apollon sender «en herjende farsott» inn i leiren. Hunder, buskap og navnløse menn «segnet i døden til straff».

Men for de antikke dikterne var det ikke nok å skylde på gudene. De ville også finne årsaken til epidemien. Den var ikke bare en straff, men også et tegn på at noe var galt i samfunnet – enten det var militærleiren eller bystaten. Det ser vi allerede hos Homer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer