Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flåseri om avskoging

KLIMA: I sin nyttårstale klarte statsministeren å fortelle oss at det er lett å stoppe avskoging – alle vet at da må man la være å hogge trær. Hvorfor sa Stoltenberg dette? Er det noen som har lurt på dette, eller hevdet at det forholder seg annerledes? Trodde han at vi hadde nytte av å få dette klarlagt?

Uttalelsen kan ha vært et demagogisk knep i forhold til noen opponenter som ingen av oss har hørt noe fra. Da regjeringa bestemte seg for å bruke 3 milliarder for å stoppe avskoging, fikk Erik Solheim det til å høres både billig og enkelt ut å sette en stopper for det. Etterpå har Kristin Halvorsen antydet at det kanskje ikke blir så lett å få brukt opp så mange penger til dette i år. Solheim er også blitt litt forsiktigere i sine uttalelser. Kanskje sakkunnskapen i finans- og utenriksdepartementene har begynt å hviske ministrene noen sannheter i øret? Er det dem statsministeren prøver å latterliggjøre?

Jeg har brukt noen år på forsøke å få fattige bønder i Afrika til å la være å hogge så mye ved og å la være å dyrke opp mer skog til åker. Ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås er vi flere som har studert drivkreftene bak avskoging og degradering av skog i tropene. Vi har også vurdert ulike virkemidler for å redusere avskogingen.

Utfordringen ligger i å få folk til å la være å hogge trærne. Hvordan det skal gå til, fortalte statsministeren ingenting om. Jeg tror ikke han vet noe om det heller.

Regnskogfondet og WWF har kommet opp med en liste over tiltak de vil bruke norske penger på: Satellittovervåking, skogoppsyn, kompensasjonsordninger for fattige bønder, straff for folk som hogger ulovlig, utviklingsprosjekter for urfolk i skogen og lovfesting av disse folkenes bruksretter. Alt dette er vel og bra, men det kommer til å bli veldig dyrt, og det vil ta lang tid før det får særlig stor effekt.

Det er opplagt at statsministeren tror han har funnet en ny god idé som skal bidra til å redusere problemene knyttet til global oppvarming. I stedet for å drive med demagogi, synes jeg imidlertid han skal ta seg tid til en saklig drøfting av hva som skal til for å sette en slik politikk ut i livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media