Flåseri om avskoging

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: I sin nyttårstale klarte statsministeren å fortelle oss at det er lett å stoppe avskoging – alle vet at da må man la være å hogge trær. Hvorfor sa Stoltenberg dette? Er det noen som har lurt på dette, eller hevdet at det forholder seg annerledes? Trodde han at vi hadde nytte av å få dette klarlagt?

Uttalelsen kan ha vært et demagogisk knep i forhold til noen opponenter som ingen av oss har hørt noe fra. Da regjeringa bestemte seg for å bruke 3 milliarder for å stoppe avskoging, fikk Erik Solheim det til å høres både billig og enkelt ut å sette en stopper for det. Etterpå har Kristin Halvorsen antydet at det kanskje ikke blir så lett å få brukt opp så mange penger til dette i år. Solheim er også blitt litt forsiktigere i sine uttalelser. Kanskje sakkunnskapen i finans- og utenriksdepartementene har begynt å hviske ministrene noen sannheter i øret? Er det dem statsministeren prøver å latterliggjøre?

Jeg har brukt noen år på forsøke å få fattige bønder i Afrika til å la være å hogge så mye ved og å la være å dyrke opp mer skog til åker. Ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås er vi flere som har studert drivkreftene bak avskoging og degradering av skog i tropene. Vi har også vurdert ulike virkemidler for å redusere avskogingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer