Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flåthens dobbeltrolle beskrives som en «katastrofe»

I går fikk Roar Flåthen kontroll over 18 nye aviser.

FLERE HATTER: LO-sjef Roar Flåthen får kjeft for hans maktposisjon innenfor både politikken og medieeierskap. Som styreleder i A-pressen fikk han i går 18 nye aviser inn i porteføljen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FLERE HATTER: LO-sjef Roar Flåthen får kjeft for hans maktposisjon innenfor både politikken og medieeierskap. Som styreleder i A-pressen fikk han i går 18 nye aviser inn i porteføljen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg oppfatter det som gammeldags og uheldig at LO er en så stor aviseier, sier Sigurd Høst, avisforsker og professor II ved Høgskulen i Volda.

I går godkjente Medietilsynet A-pressens oppkjøp av Edda Media, mot at A-pressen selger unna sju aviser. Dermed styrker LO-leder Roar Flåthen sin makt i det norske medielandskapet. Han er nemlig også styreleder i A-pressen.

LO eier i dag 48,6 prosent av A-pressen. Som styreleder i A-pressen har Roar Flåthen nå 71 avistitler og ti rene nett-titler under sine vinger. Det er en økning på 18 aviser.

- Det er en katastrofe at LO sitter som så stor eier av A-pressen, og med Roar Flåthen som styreleder, sier Erling Weydahl, leder for de LO-organiserte grafikerne i Midt-Norge, til Dagbladet.

- Har all makt A-pressens Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen varslet i går kostnadskutt for mer enn hundre millioner kroner - hele konsernet vil bli vurdert.

Weydahl er kritisk til Roar Flåthens dobbeltrolle.

- På den ene siden skal han ivareta arbeidernes interesse, samtidig som han sitter som styreleder i den kyniske medieeieren A-pressen. Flåthen sitter nå med all makt, og han vil komme i skvis når nedbemanningene kommer, sier Weydahl.

- Politisk agenda A-pressen og Edda Media hadde en samlet omsetning i 2011 på 5,5 milliarder kroner. I fjor hadde konsernets papiraviser et samlet opplag på 661.000 eksemplarer, eksklusiv gratisavisene.

- Jeg er stolt av at vi er det eneste LO i Norden, og kanskje i Europa, som er eier av aviser på vår side i politikken, uttalte Flåthen i fjor.

Trine Skei Grande synes lite om rolleblandingen.

- Som LO-sjef har Roar Flåthen mye makt. Jeg syns det er leit at vi har en så stor medieeier som ikke har en medieaganda, men en soleklar politisk agenda, sier hun.

Endret formålsparagraf I juni vedtok A-pressen en ny formålsparagraf. I den gamle formålsparagrafen het det: «Selskapet skal fremme arbeiderbevegelsens grunnverdier». Nå lyder den slik: «Selskapet bygger på arbeiderbevegelsens tradisjoner og ideer», og A-pressen beveger seg med dette noe bort fra arbeiderbevegelsen.

Skei Grande tillegger ikke mye vekt til endringen av formålsparagrafen.

- De har fortsatt valgt å ha en LO-leder som styreleder, sier hun.

- Bryter egne avtaler A-pressens konsernsjef Thor Gjermund Eriksen er ikke overrasket over at noen peker på Roar Flåthens rolle.

- Men LO har vært en god og stabil eier for A-pressen, sier Eriksen.

Medieviter Arne Krumsvik mener at det ikke er grunn til å frykte at Roar Flåthen vil påvirke A-presse-avisenes meningsinnhold.

- Det ingen som har klart å påvise en systematisk sammneheng mellom eierskap og medieinnhold i dagens avismarked. Men det som er interessant med tanke på LOs rolle, er at A-pressen alltid har vært det råeste konsernet når det gjelder effektivisering og nedbemanning.

- Mindre mangfold Avisforsker Sigurd Høst frykter for konsekvensene av oppkjøpet. Han peker blant annet på faren for at aviser vil bli lagt ned, og at aviser som står utenfor A-pressen vil få dårligere arbeidsforhold.

- De reelle konsekvensene av Medietilsynets krav om at A-pressen må selge sju aviser, er beskjedne for konsernet, sier Høst til Dagbladet.

A-pressens konsernsjef er enig i at konsekvensene av salget for dem ikke blir store.

- Og ja, det blir vanskeligere for dem som står utenfor, for lokalavisene trenger et fellesskap. Jeg er derfor helt sikker på at vi opprettholder mediemangfoldet i framtida på grunn av denne sammenslåingen, sier Thor Gjermund Eriksen.

Roar Flåthen er ikke overrasket over kritikken mot hans roller i både LO og A-pressen.

-  Jeg hadde forstått kritikken bedre hvis jeg skulle forblitt styreleder og LO-leder, men jeg går av som LO-leder allerede ved kongressen til våren. For å bevare kontinuiteten og styrke integreringsprosessen i konsernet er det viktig at jeg er med under hele prosessen. Intensjonen er at jeg skal fortsette som styreleder for A-pressen, sier Flåthen.

- Følger redaktørplakaten Skei Grandes kritikk svarer han på følgende måte:

- Vi følger redaktørplakaten, og vi er godt integrert i det norske mediemarkedet. Vår politikk er å styrke mediemangfoldet — det mener jeg vi har vist over mange år.

Når det gjelder nedskjæringene kan ikke Flåthen si noe om hvordan de økonomiske prioriteringene blir.

- Men vi vil vi selvfølgelig respektere alle lover og regler. LO har også vært en ønsket eier av de ansatte, sier Flåthen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media