Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flau. Dum. Feig.

«En samling av de aller mest forutsigbare klisjéene om den norske makten.»

HVORFOR?: Enten er Haga en svært dårlig romanforfatter. Eller så er politikken akkurat så dum, forutsigbar og fånyttes som hun framstiller den, skriver Dagbladets anmelder Trygve Riiser Gundersen. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HVORFOR?: Enten er Haga en svært dårlig romanforfatter. Eller så er politikken akkurat så dum, forutsigbar og fånyttes som hun framstiller den, skriver Dagbladets anmelder Trygve Riiser Gundersen. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

||| BOK: Du tenker at det kan gå bra i omtrent tre og et halvt minutt. Boka forlaget omtaler som «Åslaug Hagas debutroman» begynner nemlig OK: Iskald natt i Barentshavet, to menn i mørket på plattformen, et lys som blinker på instrumentbordet og forteller dem at et oljeutslipp er i ferd med å torpedere hele prøveboringsprosjektet. Sammen bestemmer de seg for å tie.

Sannsigerske
Ikke verst, tenker du, og blar om på neste side. Der treffes landets statsminister Carl-Otto Hedenstad, en selvopptatt konfliktsky kontrollfrik, alltid med en buttet finger trygt plassert i Aps partiprogram, en mann som betrakter makten som en komfortabel lenestol han har sittet i lenge. Overfor ham står vår heltinne: Den blonde og handlekraftige og varmhjertete energiminister Ane Smedby fra Sp, tilhenger av sanne verdier, politisk langsiktighet og innovative løsninger på det energipolitiske feltet. Hun vil sannelig ikke la seg plukke på nesen av den manipulative lodotten av en statsminister! Dette er en dame som snakker rett fra levra! Midt i politikkens hav av falskhet! «Hva søren er det dere vil? Vil dere overhodet noen ting annet enn å regjere for å regjere?» Med utsøkt politisk og litterær finesse gjentar Ane poenget en halv side senere: «Jeg vet utmerket godt, statsminister, at du er tilfreds med å administrere landet. Forskjellen er at jeg vil styre det.»

Fra Sofokles til Stoltenberg
Den satt, tenker jeg. 20 sider unnagjort, 300 sider igjen, og bokas grunnleggende konflikt er allerede dælja inn med store, rødgrønne potettrykkbokstaver. Som Karita Bekkemellem nylig har minnet oss om, er politiske skittkastingsmemoarer en hevdvunnen sjanger her til lands. Den politiske fiksjonsfortellingen er sjeldnere. Men den har like fullt ærerike aner — fra de greske tragediene via renessansen utopier fram til Aaron Sorkins «West Wing»-serie. Felles for disse verkene er at de viser oss politikken som et åsted for både det beste og det verste av det menneskelige: våre nedrigste impulser og våre største drømmer. Slik demonstrerer de samtidig hvorfor politikk er viktig. Enkelte kommentatorer har latt seg forbløffe over Hagas sannferdige gjengivelse av det politiske livet. For lesere på utsida, fortoner Hagas bok seg mer som en samling av de aller mest forutsigbare klisjeene om den norske makten. Vi kan liksom se for oss sjekklista underveis: «Et allmektig finansdepartement: X. Aps maktarroganse: X. Kommentariatets diktatur: X. Pressens ondsinnethet: X. Stilens seier over substansen: X. Lyssky koplinger til næringslivet: X. Mangelen på visjoner: X». Og så videre. Hell over en god slump med selvrettferdighet og sett til side for marinering.

Hvorfor roman?
Underveis blir det stadig mer uforståelig hvorfor noen skulle ønske å drive med politikk i det hele tatt. Like vanskelig er det å skjønne hvorfor Åslaug Haga har endt opp med å skrive boka si som hun har gjort. Det finnes i grunnen bare to mulige svar, det ene noe mer ubehagelig enn det andre. Enten er Haga en svært dårlig romanforfatter. Eller så er politikken akkurat så dum, forutsigbar og fånyttes som hun framstiller den. I så fall hadde vi alle fortjent at Åslaug Haga hadde sagt fra om det på en måte som var mer forpliktende — og aller helst også ganske mye klokere — enn det hun har gjort her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media