FÅR KRITIKK:  Harald Eia (i midten) er programleder for det nye humorshowet «Brille». Nå får tv-programmet krass kritikk for sine fleiper om samer og jøder.  Her er han sammen med Egil Hegerberg (fra venstre), Bård Tufte Johansen  Pernille Sørensen og Tore Sagen, som alle har vært paneldeltakere i Eias program. Foto: Anders Grønneberg
FÅR KRITIKK: Harald Eia (i midten) er programleder for det nye humorshowet «Brille». Nå får tv-programmet krass kritikk for sine fleiper om samer og jøder. Her er han sammen med Egil Hegerberg (fra venstre), Bård Tufte Johansen Pernille Sørensen og Tore Sagen, som alle har vært paneldeltakere i Eias program. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Flau over at jeg ikke var drøy nok

I Harald Eias humorprogram «Brille» på NRK fleiper Atle Antonsen og Tore Sagen om jøder og samer. Nå reagerer flere kraftig på minoritetsspøkene.

(Dagbladet): - Det er ikke greit å tulle med dette. Jeg har ikke særlig sans for det, og syns heller ikke det er nødvendig. Jeg setter ikke stor pris på dette, sier Jo Benkow til Dagbladet.

- IKKE GREIT:  Tidligere Høyre-politiker og Stortingspresident Jo Benkow er av jødisk opphan. Han syns ikke fleipingen om jøder i programmet Brille er morsom. - Det er ikke greit å tulle med dette, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- IKKE GREIT: Tidligere Høyre-politiker og Stortingspresident Jo Benkow er av jødisk opphan. Han syns ikke fleipingen om jøder i programmet Brille er morsom. - Det er ikke greit å tulle med dette, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Den tidligere Stortingspresidenten og politikeren forteller at han har sett Harald Eias nye programmet «Brille».. Benkow, som selv er av jødisk slekt, har ikke mye til overs for programmet hvor Eia er programleder og et panel bestående av kjendiser vitser om vitenskapelig fakta.

- Påvirkningskraft «Brille» får også krass kritikk fra postdoktor ved Sosialantropologisk Institutt ved UiO, Thorgeir Kolshus.
Han reagerer på programmets vitsning med minoriteter (se egen faktaboks), og beskriver det som alvorlig. For ham framkalte vitsingen et ubehag. Han mener fleipene ikke er soleklare, og dermed problematiske.
- Det de gjør er nesten greit, derfor er det også vanskelig å kritisere. Dette er skummelt fordi det er med på å forskyve hva vi syns er greit og ikke. Dette er landets beste komikere i beste sendetid. Det er mennesker med stor påvirkningskraft. Effekten når nesten 800 000 mennesker ser dette, kan være at holdningene endrer seg, sier Kolshus.- Er vitsingen rasistisk?

- FLAU:  Atle Antonsen mener han burde tatt hardere i. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
- FLAU: Atle Antonsen mener han burde tatt hardere i. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- Nei, hensikten er absolutt ikke rasistisk. Virkningen kan imidlertid være at den gjør det enklere for andre å komme med grovere vitser, som i sin tur vanskeliggjør arbeidet mot rasisme, sier Kolshus, som først reagerte i en mediekommentar i Dagens Næringsliv i går.

Komiker Atle Antonsen var en av dem som fleipet med jøder i «Brille».

- Få med jøder Forfatter og teaterkritiker Mona Levin er selv av jødisk familie. Hun har sett begge «Brille»-programmene.

- UMODEN:  Filmregissør Nina Grünfeld karakteriserer humoren i Brille som umoden, og mener at Eia er en såpass erfaren komiker at han burde vite at det ikke er morsomt når man sparker nedover. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- UMODEN: Filmregissør Nina Grünfeld karakteriserer humoren i Brille som umoden, og mener at Eia er en såpass erfaren komiker at han burde vite at det ikke er morsomt når man sparker nedover. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Såpass får vi finne oss i. Mitt inntrykk er at Eia er genuint opptatt av det jødiske, men kanskje glemmer hvor få jøder det er i landet, ca. 1400, og hvor utsatt vi derfor er. Enkelte innvandrermiljøer har brakt et nytt jødehat med seg, og disse grupperingene kan muligens tro at det er greit å hetse jøder. Det er det ikke, og det vet Eia, sier Levin.

Filmskaper Nina Grünfeld oppfatter ikke humoren som støtende, men heller ikke morsom.

- Jeg syns humoren er ganske umoden og fnisete. Det forstemmende er vel egentlig at ikke kunnskapen er bedre, slik at humoren kan bli morsommere. I tillegg bør Eia som erfaren humorist vite at det ytterst sjelden er morsomt når man sparker nedover, skriver Grünfeld til Dagbladet.

- Ikke meningen Stina Greaker, daglig leder i Funkenhauser som produserer «Brille», svarer slik:

- Det har ikke vært meningen å såre noen, men når noen nå reagerer negativt på innholdet er det selvfølgelig noe vi tar med oss. Men vi mener vi har holdt oss innenfor rammene av hva som er etisk korrekt.

- Med ro Den 23. januar tvitret komiker Tore Sagen følgende: «Ååhh! Jødevitsene mine klippes ut hver gang! #brille». Han var en av deltakerne som fleipet med jøder.

- FÅ JØDER:  Forfatter og teaterkritiker Mona Levin, som også er av jødisk familie, mener vi må finne oss i såpass fleiping, men at vi heller ikke må glemme hvor få jøder det er i Norge - og at gruppen derfor er utsatt.
Foto: Berit Roald / Scanpix
- FÅ JØDER: Forfatter og teaterkritiker Mona Levin, som også er av jødisk familie, mener vi må finne oss i såpass fleiping, men at vi heller ikke må glemme hvor få jøder det er i Norge - og at gruppen derfor er utsatt. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Jeg tror vi skal ta det helt med ro. Det er ikke sånn at hvis en grense brytes, så fører det til at man også bryter andre grenser. Jeg synes mange er hårsåre, og de få jødevitsene som var i programmet, mener jeg ikke var over streken, sier Sagen.

Dagbladet har vært i kontakt med Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.