Flau over sexy scener

LOS ANGELES (Dagbladet): Liv Tyler (24) er nesten forundret over alt Harald Zwart fikk henne med på i «One Night at McCool's». Enkelte scener greier hun rett og slett ikke å se. Det blir for flaut.

- Jeg må holde hendene for øynene når jeg ser scenen der jeg og Matt Dillon går til sengs. Det blir bare for ekkelt. Karakteren jeg spiller, Jewel, er min rake motsetning, sier Liv Tyler, rister litt oppgitt på hodet og ler når Dagbladet møter henne i Beverly Hills.

Scenen er bare en av de mange sexy og utfordrende i Harald Zwarts Hollywood-debut - filmen Fredrikstad-mannen selv trodde var råamerikansk, men som har slått bedre an andre steder enn USA. I Europa har filmen, som har norgespremiere i dag, blitt gjennomgående godt mottatt.

Dampende vamp

- Jeg bryr meg lite om hva kritikerne måtte mene om filmen, for jeg liker den - selv om det er noen scener jeg av personlige grunner ikke kan se, forteller Tyler, og hevder at de fleste av de dristige scenene ikke engang sto i manus. Det var Harald Zwart (35) som fikk henne til å kaste mesteparten av klærne, til å behandle både en skitten bil, ølflaske og en av samme kjønn på en rimelig utfordrende måte. Og til å suge fingeren til Matt Dillon.

- Harald fikk meg til å le hele tida. Alt det der var Haralds greie, humrer den unge skuespilleren, datter av Aerosmith-vokalist Steven Tyler og verdens mest kjente groupie, den tidligere Playboy-modellen Bebe Buell, som for øvrig filmen «Almost Famous» bygger på.

Hun var dessuten så begeistret for navnet til Liv Ullmann, at hun like godt ga datteren det uamerikanske navnet. Tyler måtte i oppveksten leve med å bli kalt «liver».

Rak motsetning

Liv Tyler virker ti år eldre enn sine 24 unge år. Siden hun reiste med sin mamma til New York for å bli modell har det skjedd mye. Hun virker trygg, og varm, kanskje litt sjenert. Avgjort den rake motsetning til sin karakter i filmen; den naive, triste og desperat trygghetssøkende vampskikkelsen Jewel, som på sin måte gjør hva hun kan for å få mannen som kan gi henne en DVD-spiller og en hageflekk med fontene. Ganske trist utgangspunkt når hun møter de snodige skikkelsene som Matt Dillon, John Goodman, Paul Reiser tolker - og ikke minst Michael Douglas, som en blodharry Frithjof-aktig bråkjekkas.

- Dette er Haralds film. Han var så klar på hva han ville lage. Det er hans humor - og jeg var komfortabel med å arbeide med ham, sier Liv Tyler.

24-åringen sier hun ikke var redd for å samarbeide med en regissør som var fersk i Hollywood.

- Alle må starte et sted. Jeg trodde på ham; han er en ærlig fyr. Derfor var det ikke vanskelig for meg å være med på alle hans påfunn. For hvis ikke scenene hadde fungert, hadde de aldri vært der, fortsetter Tyler.

Hun er aktuell i den mye omtalte filmatiseringen av «Ringenes herre». Del én kommer før jul, noe som etter all sannsynlighet vil bli toppen av hennes karriere så langt. Nå har hun imidlertid fokus på privatlivet - og ikke minst livet med sin kjæreste Royston Langdon, vokalist i bandet Spacehog.

- Nå skal jeg først og fremst bli en god forlovede og kose meg hjemme.