Flausen

Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) Trond Andreassen kaller alle feilene i Nils Johan Ringdals bok, «Norske ikoner», en grov forlagstabbe.

- Dette er jo så grovt at forlaget må ta på seg skylda for at det har gått galt. Redaktøren må ha sovet seg gjennom både første og andre korrektur i dette tilfellet, sier Andreassen.

Mandag måtte Cappelen sende ut et brev til bokhandlere og pressen om at Ringdals bok skulle trekkes tilbake fordi den er full av grove faktafeil.

Ringdal beklager

Til Dagbladet sier forfatter Nils Johan Ringdal at det er mest feil i bokas overskrifter.

- De er, på grunn av trykktekniske faktorer, lette å overse i korrekturen. Jeg vil ikke skylde på forlaget. Jeg burde ha lest korrektur selv. Men det er ikke så lett å ordne alt når jeg sitter i Jakarta.

Selv om det er beklagelig at bokutgivelsen er utsatt, håper jeg bare det skjerper leselysten, sier Nils Johan Ringdal.

Flat sjef

Cappelen-direktør Sindre Guldvog legger seg flat for kritikken etter korrekturfadesen.

- Vi har ikke gjort en god nok jobb, vedgår han.

- Får dette konsekvenser for bokas redaktør, som hadde ansvaret for oppfølging og korrektur?

- Nei, ikke konkret. Det er selvfølgelig kjedelig, det som har skjedd, men det er ingen katastrofe. Og dette skal vi ordne opp i.

- Stemmer det at bokas redaktør også var redaktøren bak Svein Lamarks «Kodenavn Havmåke», der Berit Reiss-Andersen feilaktig ble framstilt som russisk spion, noe som kostet forlaget nesten 400000 oppreisningskroner?

- Det er jeg ikke sikker på. Dessuten må man være klar over at det alltid er flere som arbeider på et bokprosjekt i et forlag. Ikke bare redaktøren.

- Hvor mye koster det Cappelen å trekke tilbake 2000 bøker fra markedet?

- Det har jeg ikke rukket å se på, sier forlagsdirektør Sindre Guldvog.

For forlag og forfatter er det trolig en mager trøst at det kunne vært verre: I ei soppbok som Per-Otto Løvstad i Cappelens Antikvariat er i besittelse av, er alle giftige sopper avbildet under kategorien spiselige!

HUFF, DA! Det er nesten aldri greit å være historiker Nils Johan Ringdal.Av TOMM W. CHRISTIANSEN