- Flaut å være norsk i Latvia

Marius Bratten er skamfull over å være nordmann i Latvia etter NRK-brøleren. Og latvierne er fremdeles like sinte.

Marius Bratten er norsk, og har hovedansvaret for EuroSong-showet i Riga 24. mai. Han er ansatt i Sveriges Television og engasjert av latvisk tv (LTV) for EuroSong-finalen.

- Fram til helga har jeg vært stolt av og takknemlig for å være nordmann. Jeg har framhevet at jeg er norsk, ikke svensk, selv om jeg til vanlig bor og arbeider i Stockholm, sier Marius Bratten til Dagbladet.

Nasjonal fornærmelse

Bratten forteller at nedturen begynte før helga med den unge latviske au pairen som ble utvist fra Norge etter to døgn på glattcelle. Så: I beste sendetid på lørdagskvelden presenterer NRK et pausenummer som er dypt krenkende for det latviske folk.

- Innslaget, der NRK presenterer latvisk kultur med slagside av russiske elementer, blir sett på som en nasjonal fornærmelse. Etter å ha vært okkupert i over 50 år, klarte Latvia å løsrive seg fra Russland for 12 år siden. Det er opplagt at latvierne føler seg fornærmet, sier Bratten.

Han forteller at de to sakene i Norge har satt sitt preg på dagsordenen i latviske medier.

- Mediene har slått det stort opp, og det er en oppriktig harme og fortvilelse blant folk fest. Mine latviske tv-kolleger ser på det som forsøk på humor som var lite gjennomtenkt.

Som nazivits

Det tv-overførte EuroSong-showet i Riga 24. mai er det tredje som Bratten har ansvaret for. Det første var i Stockholm 2000, og det andre var fjorårets show i Estland.

Nordmannen Richard Bærug er prorektor ved høyskolen i Vidzeme i Latvia, og har også registrert harmen etter NRK-innslaget.

- Dersom et av våre naboland i 1957, 12 år etter frigjøringen, hadde presentert Oslo som en by med ompamusikk og nazisymboler, ville det nok blitt opplevd på samme måte som noen latviere opplever dette. For noen rusker dette opp i det som har vært sårt og vondt i fortida. Det er de eldste som tar dette ille opp. Mange yngre mener dette er en overreaksjon, sier Bærug.

Han sier Latvia ikke er ulikt Norge.

- Inntil nå har nordmenn vært populære her. Nå blir det sagt at de synes vi er like ille som svenskene, som blir oppfattet som litt arrogante her, sier Bærug, som håper og tror at konflikten vil roe seg.

Flere latviere har truet med boikott av norske varer. Dressmann har fire butikker i Riga, og infosjef Karen Onsager synes NRK-humoren var lite gjennomtenkt og kan bli uheldig for norsk næringsliv i landet.

- Dette er lite morsomt og dårlig norgesreklame. Vi tar folks reaksjoner i Latvia på alvor, og skal følge nøye med om det får konsekvenser i form av boikott, sier Onsager.

Det latviske nettstedet Latnet omtalte i går Dagbladets dekning av NRKs pauseinnslag, og hundrevis av latviske innskrivere har deltatt i debatt på internettavisene de siste dagene. Her omtales nordmenn som mørkemenn, stinkende svin, utelukkende opptatt av olje, og at de bør plasseres på staker med latviske historiebøker i hendene. En innskriver, etter et lengre innlegg på latvisk, viser at han er en av de over 5000 latvierne som behersker norsk. Han konkluderer med følgende: - Fy faen! Dårlig gjort!