Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Striden om 22. juli-minnesmerket

- Flaut at minnesmerket over de 77 drepte ikke er kommet på plass

AUF-leder Mani Hussaini mener Hole kommune bidrar til enda mer utsettelse og vonde følelser.  

KILDE TIL KONFLIKT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto:Jonas Dahlberg Studio/NTB scanpix
KILDE TIL KONFLIKT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto:Jonas Dahlberg Studio/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at Hole kommune stoppet behandlingen av «Memory Wound»-byggesøknaden fra staten. Det betyr at det planlagte minnesmerket etter 22.juli blir utsatt enda 2,5 år.

Staten og Støttegruppen for 22. juli hendelsene har sammen med AUF hele tida gitt uttrykk for nødvendigheten av å raskt få på plass et minnested på Sørbråten, og at de av den grunn ikke ønsker en diskusjon rundt alternativ plassering.

- Merkelig

- Det er det siste familiene til de 77 trenger, de fortjener ro og fred. Dette vedtaket fra Hole kommune bidrar til enda mer utsettelse og vonde følelser, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Han synes det er synd at saken nå dras ut ytterligere.

- Det er veldig synd for de etterlatte og overlevende etter 22.juli-terroren at saken om hvordan det offisielle Norge skal hedre og minne ofrene på nå vil trekke ut enda mer i tid.

Vil hedre de drepte

Hussaini er skuffet over at saken står på stedet hvil.

- Det er flaut at det nå har gått fem og et halvt år etter den verste terroren på norsk jord i moderne tid uten at det offisielle Norge har fått på plass et minnesmerke over de 77 drepte, sier han.

Han forteller at AUF fortsatt ønsker fortgang i saken.

- Det er regjeringen som er beslutningsmyndighet i denne saken, og det viktigste for oss har hele tiden vært at et minnested som hedrer de 77 drepte skal komme opp så raskt som mulig, sier han.

Takknemlige naboer

Naboene til Sørbråten har kjempet lenge for å hindre oppføring av minnesmerket. Flere av naboene deltok i redningsaksjonene 22. juli og følte terroren på kroppen.

I september kom regjeringen med forslag om å forkaste det omstridte minnesmerket «Memory Wound», men ønsket ikke å flytte det fra den planlagte plassen på Sørbråten. Dette ville ikke beboerne i området godta.

Etter langvarig konflikt rundt minnestedet på Sørbråten valgte naboene til Utstranda å trekke staten for retten 25. april for å få stanset planene om oppføring av 22. juli minnestedet.

Nå er de glade for at kommunen ikke vil behandle byggesøknaden fra staten.

- Vi ble overrasket over denne avgjørelsen. For oss betyr dette at vi nå får ro, at det ikke blir gjort uopprettelig skade, noe vi er takknemlige for, sier Anne-Gry Ruud, talsmann for saksøkerne blant naboene.

Stressmoment

Det er ikke bare naboene som har vært kritiske til det planlagte kunstverket. Noen av de etterlatte etter 22. juli har fryktet at minnestedet blir en bauta over gjerningsmannen.

- Det har vært et stressmoment for oss dette at staten kunne få anledning til å starte byggingen. Vi er glade for at kommunen har tatt ansvar. AUF og Jan Tore Sanner har hele tida vært opptatt av at det haster å få satt opp dette minnestedet, nå kan vi kanskje få til en dialog. Det er ikke sånn at vi er imot et minnesmekre, men vi er imot at det plasseres på Sørbråten, sier Ruud.

Hussaini understreker at hvor et slikt minnested skal ligge ikke er opp til AUF.

- Det ble gjennomført en lang og grundig prosess i 2012. Nå er det Sørbråten som ligger på bordet fra regjeringens side, og vi forholder oss til det, sier han.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!