DEBATT

Debatt:

Flaut av Frp om båtflyktninger

FRASKRIVER ANSVAR: Det er oppsiktsvekkende at Jon Helgheim (Frp) konsekvent ønsker at Norge skal fraskrive seg ansvaret for mennesker på flukt, skriver innsenderen.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRASKRIVER ANSVAR: Det er oppsiktsvekkende at Jon Helgheim (Frp) konsekvent ønsker at Norge skal fraskrive seg ansvaret for mennesker på flukt, skriver innsenderen.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frp's innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, mener i Dagbladet at jeg setter moralske argumenter over fakta når jeg sier Norge må delta i den europeiske dugnaden for å motta båtflyktninger.

I sitt innlegg viser Helgheim til tall fra FNs utviklingsprogram, og hevder at flertallet av respondentene kom til Europa som lykkejegere. Dette er feil.

Av 3069 personer fra 43 afrikanske land som ble intervjuet i den aktuelle undersøkelsen, oppga 1099 av dem at de søkte mot Europa på flukt fra ‘krig, konflikt, forfølgelse fra myndigheter, ekstremisme/terrorisme og gjengrelatert vold’.

36 prosent av dem som valgte å krysse Middelhavet er altså ikke det Frp stempler som «grunnløse migranter/asylsøkere». Helgheim har seinere rettet opp i feilen i Dagbladet, og det er bra. Men det er oppsiktsvekkende at han konsekvent ønsker at Norge skal fraskrive seg ansvaret for mennesker på flukt.

Faktum er at vi er i en situasjon med rekordmange flyktninger i verden, og at mange av dem som velger å krysse Middelhavet i dårlige båter har reelle beskyttelsesbehov. Landene i Sør-Europa sliter med å håndtere situasjonen. Norge må ta sin del av ansvaret for en forutsigbar og rettferdig byrdefordeling mellom europeiske land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer