Flaut eller kult?

Når voksne er hekta på ungdomsbøker.

POPULÆR: «The Hunger Games», her representert ved Jennifer Lawrence i rollen som Katniss Everdeen, fenger både voksne og ungdom, i bøker og på film. Foto: FILMWEB
POPULÆR: «The Hunger Games», her representert ved Jennifer Lawrence i rollen som Katniss Everdeen, fenger både voksne og ungdom, i bøker og på film. Foto: FILMWEBVis mer

(Dagbladet): Suzanne Collins ungdomsboktrilogi «The Hunger Games» topper boklister både i USA og Storbritannia, og har samtidig blitt en hit i kinosalene.

I Norge debuterte den første boka på 13. plass på pocketlista forrige uke, men i Storbritannia går salget raskere. Tre pence av hvert pund som ble brukt på ei bok i forrige uke, ble brukt på «The Hunger Games», melder bransjebladet The Bookseller.

Og i USA okkuperer de tre bøkene første til tredje plass på boklista til USA Today, samt førsteplassen på New York Times' barnebokliste.

Debatt
Men det er langt fra bare barn og ungdom som leser ungdomsbøkene. Det har satt i gang en debatt på nettsidene til New York Times - ikke slik som i Norge, om hvorvidt barn bør se en så voldelig film. Men heller om hvorvidt voksne bør lese så barnslige romaner. Debatten eskalerte med et innlegg av Time Magazine-spaltisten Joel Stein, der han slo fast at «Voksne bør lese voksenbøker».

«Det er bare én ting som er flauere enn å ta en fyr på fersken i å surfe på pornosider ombord på et fly, og det er å se en fyr på flyet som leser 'The Hunger Games'. Eller en Twilight-bok. Eller Harry Potter», skriver han, og forteller at han ikke har lest bokserien.

«Jeg skal lese 'The Hunger Games' når jeg er ferdig med de siste 3000 års skjønnlitteratur skrevet for voksne», forteller han.

Som en sjokoladeplate
Innlegget er riktignok skrevet litt skrått, men mange har latt seg provosere. Deriblant litteraturjournalist i The Guardian, Alison Flood, som i et blogginnlegg forteller at hun er en av de mange voksne som leser både Potter, Twilight, og The Hunger Games, uten å være flau over det.

«Å dele bøker inn i kategorier - barnebøker, ungdomsbøker, voksenbøker - er et nokså nytt fenomen, og mer et markedsføringsverktøy for forleggere enn en klar distinksjon for litteraturkritikk», skriver hun, og legger til at «Noen ganger, Joel Stein, leser vi ikke for å lære. For noen ganger - iallfall for meg - er de den mentale ekvivalenten til en sjokoladeplate.»

Også forfatter og litteraturkritiker Lev Grossmann forsvarer ungdomsbøkene i et innlegg i New York Times. Han avslører at han er med en lesesirkel for voksne, der de utelukkende leser ungdomsbøker. Og den har blitt så populær at de har måttet avvise flere som ønsker å være med, og som har startet sine egne, tilsvarende lesesirkler.

«Ungdomsbøker kan bli like kraftfulle som alt annet der ute. Les John Greens «The Fault in Our Stars», som handler om tenåringer med kreft. Det gjorde jeg, og jeg vil bli overrasket hvis jeg får en mer hjerteskjærende, emosjonell leseopplevelse i år», skriver han.