Debatt: Kommersiell sykehjemsdrift

Flaut og misvisende om sykehjemsdrift

Det er påfallende at Tidemann bare opplyser om Unicares lave priser, og ikke Unicares lave lønn og pensjon til ansatte som ikke er sykepleiere.

SVARER UNICARES DIREKTØR: Hos Diakonhjemmet tror vi at anstendige lønns- og arbeidsvilkår for våre medarbeidere gir oss et vesentlig fortrinn når det gjelder den kvaliteten vi kan tilby våre beboere, skirver artikkelforfatteren. Her Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
SVARER UNICARES DIREKTØR: Hos Diakonhjemmet tror vi at anstendige lønns- og arbeidsvilkår for våre medarbeidere gir oss et vesentlig fortrinn når det gjelder den kvaliteten vi kan tilby våre beboere, skirver artikkelforfatteren. Her Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Direktør i Unicare, Tom Tidemann, leker med tall i et innlegg i Dagbladet 16. april. Han påstår at Diakonhjemmet vil drive Ammerudlunden sykehjem 23 prosent dyrere enn hans eget selskap. Tidemann presenterer en svært fortegnet versjon av virkeligheten, der viktige fakta er utelatt. Diakonhjemmet kan ikke la dette stå uimotsagt.

For det første: Tidemann sammenlikner hva det kostet Oslo kommune da Unicare drev Ammerudlunden sykehjem med hva kommunen skal betale Diakonhjemmet for å drive. Da sammenlikner han epler og pærer. Det ble stilt andre krav da Unicare fikk kontrakt enn da Diakonhjemmet fikk det.

Tidemann utdyper ikke hva Unicares tilbud ville vært, gitt de kravene som ble stilt i den nye anbudskonkurransen. Han kjenner ikke til hva Oslos innbyggere får igjen for den summen kommunen skal betale for Diakonhjemmets vinnende anbud. Grunnlaget for å snakke om tallet 23 prosent er derfor både hypotetisk og misvisende, og det er vanskelig å forstå hvorfor Tidemann, som hevder å være opptatt av fakta, ønsker å bruke det.

For det andre: Det er påfallende at Tidemann bare opplyser om Unicares lave priser, og ikke Unicares lave lønn og pensjon til ansatte som ikke er sykepleiere. Tidemann hevder at det vil være galskap om flere sykehjem fikk de vilkårene Diakonhjemmet har fått ved Ammerudlunden. Mener han at anstendige lønns- og pensjonsvilkår er galskap? Hos Diakonhjemmet tror vi at anstendige lønns- og arbeidsvilkår for våre medarbeidere gir oss et vesentlig fortrinn når det gjelder den kvaliteten vi kan tilby våre beboere.

For det tredje: Tidemanns framstilling av Diakonhjemmets forhold til Prima Omsorg er misvisende. Riktignok driver Diakonhjemmet hjemmesykepleie som underleverandør for Prima Omsorg i Oslo. Vi ønsker å utvikle et bedre helse- og omsorgstilbud til Oslos innbyggere, i tråd med vår stiftelses formål. Vi har gode forutsetninger for dette, siden vi også driver sykehus og samarbeider tett med VID vitenskapelige høyskole. Derfor har vi kjøpt den delen av Prima Omsorg som drev hjemmesykepleie underveis i deres kontraktsperiode.

Selv om vi dermed formelt er underleverandør, driver vi likevel vår virksomhet med vanntette skott mot Prima Omsorgs økonomi, og bidrar ikke til deres overskudd - i skarp kontrast til hva Unicare foreslo for Godthaab.

Vi har dessuten subsidiert vårt hjemmesykepleietilbud med et millionbeløp i den tiden vi har drevet, uten å vente at noen eiere skal sko seg på den investeringen senere. For Diakonhjemmet som ideell stiftelse er dette selvsagt. Tidemann vet utmerket godt at Unicares styre aldri ville gått med på en slik handlemåte. Etter at vi begynte å drive hjemmesykepleie har vi hatt den største brukerveksten av alle private aktører i Oslo – kanskje nettopp fordi vi driver på en måte som gjør at vi kan sette våre brukere, ikke våre eiere, i sentrum?

Det er ikke første gang Tidemanns polemikk fører til at tredjeparter må korrigere ham – arbeidsgiverforeningen Virkes tariffdirektør måtte nylig ut i samme ærend. Denne gangen farer Tidemann med misvisende fortellinger og halvsannheter om Diakonhjemmet. Er det ikke flaut, Tidemann, å stadig bli tatt i fusk?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.