- Flaut og pinlig å ikke få fornyet kontrakt

Ane Dahl Torp (35) har fått fast jobb ved Det Norske Teatret to år etter hun ble vraket derfra.

NY JOBB: Ane Dahl Torp (35) er tilbake ved Det Norske Teatret, der hun ble vraket i 2009. Hun er ikke redd for å bli glemt, selv om hun har fått fast jobb på teatret, og lover å gjøre mer film. 
Bildetekst:
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY JOBB: Ane Dahl Torp (35) er tilbake ved Det Norske Teatret, der hun ble vraket i 2009. Hun er ikke redd for å bli glemt, selv om hun har fått fast jobb på teatret, og lover å gjøre mer film. Bildetekst: Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Ane Dahl Torp (35) sitter på scenekanten i Det Norske Teatret (DNT) og smiler.

- Jeg ble like overrasket nå som da jeg ikke fikk fortsette for to år siden, men på en helt annen måte mentalt. Fast ansettelse er noe man ikke regner med. Dette er helt fantastisk, sier en strålende fornøyd Dahl Torp.

Ble vraket Hun begynte ved DNT i 2002, men etter sju år var det stopp. Påtroppende teatersjef Lars Erik Holter varslet i 2009 at han ikke ønsket å fornye kontraktene til Dahl Torp og Pia Tjelta. Så trakk han seg fra stillingen. Vidar Sandem ble sittende, men da var Dahl Torp og Tjelta allerede opptatt på andre kanter, ifølge Sandem. 

Nye toner ble det da Erik Ulfsby begynte i stillingen den 1. januar i år. Han hentet inn Dahl Torp til forestillingen «Sjuk ungdom» (premiere 24. mars), og for to uker siden innkalte han henne til sitt kontor.

- Han sa han skulle være kort. Da jeg kom inn fortalte han at teatret har et visst antall faste stillinger, så spurte han om jeg ville fylle den ene, sier Dahl Torp og smiler.

ØNSKER SEG FLERE BARN:  Musiker Sjur Miljeteig og skuespiller Ane Dahl Torp er gift og har sønnen Sigrud sammen. Nå ønsker Ane seg flere barn.  
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
ØNSKER SEG FLERE BARN: Musiker Sjur Miljeteig og skuespiller Ane Dahl Torp er gift og har sønnen Sigrud sammen. Nå ønsker Ane seg flere barn. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Svaret kom ikke kontant - hun tok med spørsmålet hjem «bare for å være i limbo før hun tok en positiv avgjørelse». Men selv om hun takket ja, er det ikke over og ut for filmskuespilleren.

Blir mer film - Teater er morsomt, men det kan også være grusomt. Det verste er all kveldsjobbinga. Å gå ut når det er vinter og snø klokka seks om kvelden for å spille, det er skikkelig bedritent.

- Det er dette du har sagt ja til å gjøre resten av livet.

- Når jeg kommer i sminken går det bra. Nå har jeg fått i både pose og sekk - jeg får spille teater og mulighet til å ta permisjon for å gjøre film. Jeg tipper de blir glade hvis jeg ikke er her hele tida. Dessuten har jeg ikke råd til å betale lånet mitt bare av teaterlønna, sier Dahl Torp.

Det er åtte år siden forrige faste ansettelse ved DNT (Heidi Gjermundsen Broch i 2003). I år har også Svein Roger Karlsen og Per Schaanning fått fast jobb.

Spiller mot eksen I forestillingen «Sjuk ungdom» spiller hun legestudenten Desiree, som leker med sin bifile legning og sterke dødslengsel. Dahl Torps tidligere kjæreste og samboer, Frank Kjosås, er også med.

Selv om hun ble vraket fra DNT for to år siden, hadde hun ikke problemer med å komme tilbake.

- Det var veldig flaut og pinlig å ikke få fornyet kontrakten. Jeg tok det for gitt at jeg skulle få det, og følte en sterk tilhørighet til huset. Jeg hadde jo vært her i sju år, sier Dahl Torp.

- Men jeg fikk mange gode tilbakemeldinger fra kolleger, som en kjærlighetserklæring. Da følte jeg meg likevel hjemme, det var naturlig å komme tilbake.

Ulfsby sier til Dagbladet at han ikke var i tvil om å ansette Dahl Torp, og tilbød henne jobben fordi hun er en «fantastisk god skuespiller».

- Jeg har jobbet med Ane flere ganger. Hun er drivende dyktig, positiv og ei herlig jente. I denne ansettelsen ligger vel svaret på hva jeg tenker om at hun ikke fikk fortsette i 2009.

Ønsker seg flere barn Dahl Torp forteller at hun likte frilanstilværelsen, men fordi hun ikke vet hvordan den er om 15 år, er hun glad for fast jobb. Den økonomiske tryggheten det fører med seg er også et pluss, ettersom hun og mannen ønsker seg flere barn.

Skuespilleren er også flere ganger blitt nevnt som Wenche Foss' arvtaker og Norges nye diva, men det er ikke dagens hovedperson enig i.

- Det kommer aldri en ny Wenche Foss. Det er noe vakkert i at hun er uerstattelig.

SPILLER MOT EKSEN:  Skuespiller Frank Kjosås og Ane Dahl Torp var tidligere samboere. Nå spiller de i samme forestilling på Det Norske Teatret.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPILLER MOT EKSEN: Skuespiller Frank Kjosås og Ane Dahl Torp var tidligere samboere. Nå spiller de i samme forestilling på Det Norske Teatret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
BARE EN WENCHE:  Ane Dahl Torp er blitt sammenliknet med Wenche Foss, men Dahl Torp mener bare er en Foss. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BARE EN WENCHE: Ane Dahl Torp er blitt sammenliknet med Wenche Foss, men Dahl Torp mener bare er en Foss. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer