- Flaut

Anne Grosvold og Anne Diesen skjønner fortsatt ikke hvordan krigen kom til Norge i 1939. Alle de andre feilene mener de er en blanding av dårlig research og rene tastefeil.

- Jeg vil avkrefte med en gang at det er andre som har skrevet boka for oss, svarer Anne Grosvold når Dagbladet antyder at hun har latt kjendisstatusen selge et middelmådig produkt.

- Hva gikk så galt?

- Hadde vi visst det, hadde det ikke gått så gærent. Dels er det for dårlig research fra vår side, dels er det rene tastefeil, og dels er det feil årstall som vi har forblindet oss på. Nå har selvfølgelig vi alltid trodd at krigen i Norge startet i 1939, sier Anne Grosvold og tar for gitt at ironien sitter.

Ikke julesalgfeil

Dagbladet møter forfatterne av den feilfokuserte boka i forlagshuset Gyldendal dagen etter at boka «Norges førstedamer» er trukket tilbake. Verket til kroner 399 er en fortelling i ord og mange bilder om dronning Maud, kronprinsesse Märtha, prinsesse Astrid, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit. Grosvold og Diesen avviser bestemt at tidspress fra Gyldendal for å rekke det lukrative julesalget har vært en av årsakene til faktafadesen. Den 21-årige historiestudenten Trond Norén Isaksen fant etter to gangers gjennomlesing 70 feil som forlagets fagkonsulent, redaktør og andre involverte aldri stusset ved.

- Det er kjempeflaut at vi blir tatt i dette her, men heldigvis er det ikke alle feilene som er like vesentlige, sier Anne Diesen.

Hun forteller at de brukte to måneder på å skrive boka, basert TV-serien «Kongelige førstedamer». Diesen og Grosvold har ingen forklaring på hvorfor ikke feilene ble rettet opp av forlaget.

- Det er ingen tvil om at det er snakk om en skylddeling mellom oss og forlaget. Jeg og Anne har felles ansvar for alle feil, også 1939. Ingen kan forklare hva som har skjedd, sier Grosvold, som tidligere har fått Den store journalistprisen.

Klart negativt

- Er du en slurvete journalist?

- Det ser jo sånn ut etter dette.

- Det måtte ei bok til for å avsløre at prisbehengte Grosvold er slurvete?

- Nei, jeg tror ikke det. Boka har ikke tilbakevirkende kraft på min integritet og omdømme. Samtidig er det klart negativt for meg å gi ut ei bok som er så full av feil. Jeg håper bare at jeg har gjort så mange andre ting at jeg ikke trenger å levere tilbake Den store journalistprisen.

- Har dronning Sonja ringt?

- Ha, ha, ha, nei, nei. Jeg tror ikke hun føler seg injuriert. Likevel tar hun det sikkert ille opp, på samme måte som vi, sier Grosvold.

Fant feilene

Hun fikk en e-post fra student Isaksen i forrige uke som påpeke feilene første gang. I går møttes alle parter til lunsj for å drøfte videre framdrift.

Forlaget beklager

Gyldendal litteratur beklager at boka er kommet ut med mange faktafeil.

- Det ble dessverre ikke brukt en faglig kompetent historiker som konsulent til å lese gjennom manus, skriver forlaget i en pressemelding.

Anne Grosvold garanterer at Slottet skal være de første til å få et eksemplar.

FELLES ANSVAR: Anne Diesen og Anne Grosvold vil ikke fortelle hvem av dem som skrev at krigen kom til Norge i 1939. - Jeg og Anne har felles ansvar for alle feil, sier Grosvold.