DEBATT

Fleksibilitet trumfer arbeidernes vern

For ett år siden demonstrerte vi mot endringer i arbeidsmiljøloven. Det kan se ut som om vi snart må samles igjen.

TAR 
STØYTEN: For å mette behovet for arbeidskraft er løsningen å la damene i helsesektoren ta støyten - de skal jobbe hardere og bestemme mindre selv, skriver innsenderen.
 Illustrasjonsfoto:  Heiko Junge / 
NTB Scanpix  
TAR STØYTEN: For å mette behovet for arbeidskraft er løsningen å la damene i helsesektoren ta støyten - de skal jobbe hardere og bestemme mindre selv, skriver innsenderen.  Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix  

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sist gang var det retten til fast ansettelse som stod på spill, denne gangen står slaget om gode arbeidstidsordninger. Høringsfristen på Arbeidstidsutvalgets utredning er utløpt, og det er på tide å vise politikerne at vi er mange som ikke ønsker de endringene utvalget foreslår.

Arbeidsmiljøloven har regler om hva slags arbeidstid som er lovlig: hvor lenge man kan jobbe, hvor lenge man skal hvile mellom hver jobbøkt, og om arbeid på kvelder, netter og i helger. En skal beskytte arbeidstakere mot arbeidstidsordninger som går på helsa løs. I forslagene til Arbeidstidsutvalget trumfer økt fleksibilitet arbeidernes vern og fagforeningenes rolle.

Det kanskje mest dramatiske forslaget gjelder skift- og turnusarbeid, og er særlig utformet med tanke på helse- og omsorgsektoren. Her forutsetter en ofte at det må gjøres unntak fra de alminnelige vernereglene om arbeidstid. Dette kan gjøres gjennom avtale, enten med den enkelte arbeidstaker eller med fagforeninga. Noen ganger kommer ikke avtale om unntak i stand, og da begrenses mulighetene for hva slags arbeidsplaner som kan utformes. For at arbeidsgivere skal slippe slike begrensninger, foreslår Arbeidstidsutvalget at det ikke lenger skal være nødvendig med avtale - arbeidsgiver skal få bestemme på egenhånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer