Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flemming Rose: - Alle tyskere som kan skrive dikt, bør skrive krenkedikt om Erdogan

Redaktøren bak muhammedkarikaturene er i Oslo.

BOKAKTUELL: Flemming Rose, kjent for å ha trykket Muhammed-karikaturer i den danske avisen Jyllands-Posten er i Norge med ny bok. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOKAKTUELL: Flemming Rose, kjent for å ha trykket Muhammed-karikaturer i den danske avisen Jyllands-Posten er i Norge med ny bok. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan ikke begrense mangfoldet av ytringer når samfunnet blir mer mangfoldig. Det er paradoksalt, uheldig og absurd, sier Flemming Rose oppglødd.

Den danske journalisten og forfatteren er mest kjent som kulturredaktøren bak publiseringen av muhammedkarikaturene i Jyllands-Posten i 2005. De tolv tegningene og Roses tilhørende tekst utløste den største ytringsfrihetsdiskusjonen i Europa i nyere tid.

Konstante trusler I 2011 ga han ut boka «Taushetens tyranni» om sine år etter publiseringen. Boka ble kritikerrost og blant annet kalt «Obligatorisk lesning om ytringsfrihetens kår», av Dagbladets anmelder.

Nå er Rose aktuell med ei ny bok, ti år etter publiseringen av tegningene. I boka «Hymne til friheten» tar han temperaturen på dagens Europa, og starter med essayet «Jeg finner det absurd at flerkulturelle samfunn skal ofre ytringsfriheten i - ... mangfoldets navn».

Ifølge han er boka et forsøk på å forklare og forsvare ytringsfriheten i ei tid da denne er under press fra flere hold.

- Retorisk er vi alle for ytringsfriheten i Europa. Men den siste tiden har ytringsfriheten blitt forbundet med et forbehold. Folk sier jeg er for ytringsfrihet, men ikke av hensyn til den offentlige freden eller religiøse følelser. Til slutt blir det ikke mer igjen av ytringsfriheten, sier Rose til Dagbladet.

Han forsvarer avgjørelsen om at han trykket karikaturtegningene i 2005, selv om han nå lever med konstante trusler og daglig må forholde seg til krevende sikkerhetstiltak. Rose mener fortsatt at krenkende ytringer og karikaturer må kunne publiseres.

Ønsker flere Erdogan-dikt Rose viser til debatten rundt den tyske humorprogramlederen Jan Böhmermann som har skapt furore etter at han på TV harselerte med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan 31. mars.

Böhmermanns dikt «Ærekrenkende» hevder blant annet at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sex med dyr og barn. Og det tyrkiske statsoverhodet reagerte fort med å kreve at Böhmermann skulle straffeforfølges.

Flemming Rose, som er en krass motstander av alle former for kriminalisering av holdninger, og kommer med sitt eget botemiddel til støtte for ytringsretten til Böhmermann.

- Mitt forslag er at alle tyske satirikere og borgere som kan skrive dikt, skriver om Erdogan og publiserer det på Facebook, sier han og legger til:  

- Dette er ut ifra en enkel logikk. Du kan ramme én person, men ikke en million mennesker. Skriver alle svertedikt om den tyrkiske presidenten som den tyske stat skal forfølge, vil det tyske samfunnet falle sammen, sier han.

Den sterke forkjemperen for ytringsfriheten mener at ord alltid bør bekjempes med ord, og at ordene ikke kan kriminaliseres.

- Om mange millioner av folk gjør det samme, utvanner man frykten og underminerer truslene. Man kan diskutere de kunstneriske verdiene bak diktet til Böhmermann, og det var kanskje ikke pent gjort at han lage det. Men det bør ikke være kriminelt å skrive noe slikt. Spesielt ikke når kritikken er rettet mote en statsleder og en innflytelsesrik politiker.

- Mener du ytringsfriheten skal være absolutt?

- Jeg mener at det skal være begrensninger på ytringsfriheten når det kommer til oppfordring til vold. Mediene kan heller ikke ha rett til å fortelle løgner om mennesker. Vi trenger en injurielov, og vi må kunne ha beskyttelse for privatlivets fred og ikke invadere dette. Men politikere må kunne få sitt liv gjennomlyst, sier han.

- Jeg er ikke tilhenger av absolutt ytringsfrihet. Men jeg er mot at vi kriminaliserer alle former for holdninger, uansett hvor tåpelige de er.

Tirsdag 19. april klokka 1900 deltar Flemming Rose på et åpent på forlaget Cappelen Damm. Her kan du høre ham i samtale med redaktør Anders Heger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart