POPULÆRT: Popstjerna Beyonces visuelle album, Lemonade, ble belønnet med flere priser. Foto: HBO
POPULÆRT: Popstjerna Beyonces visuelle album, Lemonade, ble belønnet med flere priser. Foto: HBOVis mer

Flere anklager om plagiat mot Beyoncé

Nå svarer popstjerna på anklagene i nytt søksmål. 

(Dagbladet): Den amerikanske popartisten Beyoncé har fått skryt for sitt nye, visuelle album «Lemonade», og hennes mange visuelt sterke opptredner de siste månedene.

Men flere hevder samtidig at den verdenskjente artisten, som er gift med den like kjente rapperen Jay-Z, har stålet inspirasjon til sin, nye visuelle satsing.

Saksøkt

I juni ble det kjent at den amerikanske filmskaperen Matthew Fulks påstår at Beyoncé har kopiert hans kortfilm «Palinoia».

Fulks hevder at han ble tilbudt å regissere en video for Sony Music der Beyonce er signert, og han påstår at hans ideer har blitt stjålet fra materialet han sendte inn til Sony.

Fulks hevder å ha funnet ni visuelle likheter mellom Beyoncés trailer for det visuelle albumet «Lemonade» (se den over), og hans egen kortfilm «Palinoia».

Han har derfor saksøkt artisten for brudd på opphavsretten. Og saken har blitt omtalt av internasjonale medier som The Mirror og Hollywood reporter.

Beyoncé svarer

På fredag skal Beyoncés advokater ha svart på anklagene, og ifølge dem har ikke de to filmene noe med hverandre å gjøre.

- Dette er som et skoleeksempel på hva som ikke er en lovlig påstand om brudd på opphavsretten, skriver de, ifølge TMZ.

De argumenterer videre med at Beyoncés visuelle musikkvideo viser utviklingen til en afroamerikansk kvinne, mens «Palinoia» er om en hvit mann som er stresset etter et mislykket forhold.

Inspirert av norsk forestilling

I mai ble det kjent at koreografen Alexander Ekman mener at Beyoncés show i et stort vannbasseng, er påfallende lik hans egen koreografi til ballettforestillingen «A Swan Lake» på Den Norske Opera og Ballett.

Den norske forestillingen på en scene fylt av vann, ble sett som særdeles nyskapende og ble en kritiker- og publikumssuksess.

Ekman fortalte NRK at han ble oppmerksom på at stykket ble benyttet som inspirasjon av Beyoncé, da en av hennes dansere tok kontakt med en rekke spørsmål.

- Jeg ble ringt opp av en av hennes dansere, som sa at de så på «A Swan Lake» som en referansevideo. Jeg tenkte «så kult at Beyoncé liker det jeg gjør», sier Ekman til NRK.

Men han og flere andre reagerte seinere på at Ekman ikke ble kreditert i popstjernas show.

Mens Fulks har saksøkt Beyoncé for plagiat, har ikke Ekman villet ta rettslige skritt mot verdensstjerna.

A video posted by Alexander Ekman (@ekmannen) on