Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flere besvimte og 40 personer forlot salen under brutalt teaterstykke

For drøyt for publikum.

VOLD: Stykket «Cleansed» som går på National Theatre i London i disse dager har fått blandede mottakelser hos anmelderne.
Foto: NTB Scanpix
VOLD: Stykket «Cleansed» som går på National Theatre i London i disse dager har fått blandede mottakelser hos anmelderne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I disse dager vises det svært kontroversielle stykket «Cleansed» på National Theatre i London.

Ifølge The Guardian er imidlertid noen av scenene så brutale at flere har besvimt under forestillingen, og om lag 40 personer har forlatt salen underveis i stykket.

Det er den nå avdøde engelske dramatikeren Sarah Kane som står bak «Cleansed», og hun var kjent for å ta for seg temaer som død, dop, tortur og smerte. 

- Må le Stykket, som først ble satt opp i 1998, har fått en rekke ulike responser fra anmelderne og Quentin Letts i Daily Mail beskriver blant annet hvordan én av skuespillerne får tunga klippet av, mens en annen blir brutalt voldtatt flere ganger.  

Ifølge The Guardian har skuespillerensemblet selv kjent påkjenningen av stykket på kroppen. Katie Mitchell som er regissør for stykket, forklarer at de fleste har «hatt mareritt rundt det som foregår på scenen». 

- Vi har måttet le en del for å kunne håndtere fortvilelsen og mørket i materialet vi jobber med, sier hun.

Sterke reaksjoner Stykket tar for seg et drama som utspiller seg på ulike institusjoner, som for eksempel et universitet. Det oppstår ulike kjærlighetshistorier, og i stykket finner man blant annet den autoritære skikkelsen Tinker som krever ulike voldshandlinger underveis.  

KONTROVERSIELL: Sarah Kane var kjent for å ta for seg temaer som død, dop, tortur og smerte.  Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Sarah Kane var kjent for å ta for seg temaer som død, dop, tortur og smerte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere av Kanes stykker har fått sterke kritiker- og mediereaksjoner.

Før hun tok sitt eget liv som 28-åring skrev hun fem stykker, som i seinere tid er blitt satt opp flere steder i verden, inkludert Norge.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram