KONGEN PÅ HAUGEN: Karl Ove Knausgård sprenger alle rammer med sitt seksbindsverk. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
KONGEN PÅ HAUGEN: Karl Ove Knausgård sprenger alle rammer med sitt seksbindsverk. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

Flere binds verk er i skuddet

Stadig oftere trenger forfattere mer enn en bok for å gjøre rede for seg.

||| I dag utgis bind to av Carl Frode Tillers tre (eller kanskje fire) binds romanverk «Innsirkling». Mange av dagens forfattere gjør det samme som Tiller: Skriver flere bøker som følger de samme personene over tid, eller som utvider temaet i «bredden» og stadig legger nye lag til skildringen.

Noen bestemmer seg på forhånd - som Tiller - for andre er det noe som skjer etter hvert, som Tove Nilsen, i år ute med en ny bok i det som var Skyskraper-trilogien, men som nå må kalles for en kvartett. Enkelte nøyer seg med to bøker, som for eksempel Dag Solstad. Han fulgte i fjor spontant opp «Ellevte roman, bok atten» (1992) med «17. roman», som følger hovedpersonen videre i tilværelsen. Men det blir ifølge forfatteren bare snakk om en «duologi».

Det er noe majestetisk over trilogier og kvartetter eller fire binds verk. Enkelte av dem står liksom på egne søyler i litteraturhistorien, Amalie Skrams fire bøker om Hellemyrsfolker, Sigrid Undsets Kristin Lavrandsdatter-epos, Knut Hamsuns August-romaner, Alberte-bøkene til Cora Sandel, Johan Borgens Lillelord-trilogi og mange flere. I vår egen tid ruver Myrbråten-kvartetten til Thure Erik Lund, Stavanger-trilogien til Arild Rein, Torill Brekkes utvandrer-trilogi (i sporene til flerbindsverk om samme tema av Vilhelm Moberg og Alfred Hauge), Herbjørg Wassmos tre Tora-romaner, Gunnar Staalesens 1900-trilogi, Ketil Bjørnstad med opptil flere, samt Elling, Jonas Wergeland, Beatles m.fl.

Kriminalforfatterne er for øvrig en gruppe for seg, med opptil 10-20 bøker om samme hovedperson. En av de mest leste trilogier i nyere tid er jo Stieg Larssons Millenium-trilogi. Og våre biografer har for lengst utvidet sitt mandat til å overskride flere bind (Hamsun, Ibsen, Bjørneboe, Bjørnson, Kong Haakon, Ingstad, Heyerdahl osv.).

Karl Ove Knausgård forkynte i sin tid at hans to første romaner var ledd i en trilogi. Men så tok han et annet spor og satte en ny standard: Det selvbiografiske seks binds verket.

Tar han opp tråden igjen ved reisens slutt? Det vil bare tida vise, den som til sjuende og sist bestemmer hva som blir stående av alle disse bindsterke verkene. Og tida kan være en nådeløs djevel.

TO AV TRE: Carl Frode Tiller kommer med andre bind av sitt romanverk. Blir det tre eller fire? Foto: Anders Grønneberg
Foto: Anders Grønneberg
TO AV TRE: Carl Frode Tiller kommer med andre bind av sitt romanverk. Blir det tre eller fire? Foto: Anders Grønneberg Foto: Anders Grønneberg Vis mer