FORBEDRING: Høyre og regjeringen har gjennomført de største forenklingene i plan- og bygningsloven noensinne, skriver Mudassar Kapur fra Høyre. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
FORBEDRING: Høyre og regjeringen har gjennomført de største forenklingene i plan- og bygningsloven noensinne, skriver Mudassar Kapur fra Høyre. Foto: Thomas Brun / NTB scanpixVis mer

Boligmarkedet:

Flere boliger med Høyre

Med den nye byggeforskriften gjør regjeringen det billigere å bygge boliger, så flere kan eie eget hjem.

Meninger

Den store prisveksten i Oslo og andre byer i Norge de siste årene har vært en utfordring. Derfor strammet regjeringen inn kravene til lån, noe vi begynner å se effekten av. Med den nye byggeforskriften gjør vi det også billigere å bygge boliger, så flere kan eie eget hjem.

Martine Aurdal i Dagbladet forsøkte forrige torsdag å fremstille den nye byggeforskriften som noe som vil gjøre nye boliger dårlige, og at de reduserte byggekostnadene ikke vil komme boligkjøperen til gode. Realiteten er at Høyre og regjeringen har gjennomført de største forenklingene i plan- og bygningsloven noensinne. I tillegg må vi tilbake til 1980-tallet for å finne like høye tall for igangsetting av boliger som i dag. Økt boligbygging med lavere priser vil være med på å øke tilbudet og møte etterspørselen. Vi gjør det enklere, raskere og rimeligere å bygge for at flere skal kunne oppnå boligdrømmen.

Gjennom mange år har det kommet nye krav, som samlet sett har bidratt til å byråkratisere og øke kostnadene ved boligbygging. Vi fjerner nå krav og vi lemper på krav – uten at dette skal gå på bekostning av viktige kvaliteter og sikkerhet.

Sjefen i OBOS, Daniel Siraj, har allerede sett effekten av byggeforskriften, og har uttalt til Bygg.no at leiligheten i et nytt prosjekt har blitt mellom 150 000 og 750 000 kroner billigere å bygge med de nye reglene sammenliknet med de gamle. At dette ikke kommer boligkjøperne til gode faller på sin egen urimelighet. Dette viser med tydelighet at regjeringens politikk virker – den nye byggeforskriften vil gi flere mennesker muligheten til å eie sin egen bolig. Det er utelukkende positivt.

Det er også behov for å øke byggetakten av studentboliger så flere studenter kan få tilbud om rimelig bolig. Studentboliger kan ha andre krav enn andre boliger fordi de ikke bygges for folk som skal bo der hele livet, men i studietida. For å gjøre det rimeligere å bygge studentboliger blir det reduserte krav til snuareal for rullestol, og det unødvendige kravet om sportsbod fjernes. I tillegg reduseres krav til lydisolasjon. Dette er forenklinger som er etterspurt av studentsamskipnadene, og vil være med på å gjøre det billigere å bygge.

Politikere må ha tillit til at boligbyggere rundt i landet fortsetter å bygge boliger av høy kvalitet. Byggkvaliteten er og sikret gjennom den nye forskriften. Men mye av det vi i dag forbinder med kvalitet har ikke kommet fordi politikere har bestemt det i en forskrift, men gjennom innovasjon og krav fra boligkjøperne. Vi må derfor fortsatt ha tillit til de som bygger landet.

Den nye byggeforskriften gjør det enklere, raskere og rimeligere å bygge. Vi gir mer frihet til dyktige fagfolk som kan finne gode løsninger slik at flere kan oppnå boligdrømmen. Det handler om økt bokvalitet for flere. Kvantitet og kvalitet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.